CDA: Wegen opknappen met geld van het spoor
- Nieuws
- CDA: Wegen opknappen met geld van het spoor
[NOS] Het CDA wil de aanpak van knelpunten op autowegen betalen door € 100 miljoen weg te halen bij een "duur veiligheidssysteem op het spoor". Dat zei CDA-lijsttrekker Buma in het NOS Radio 1 Journaal.
Volgens CDA-lijsttrekker Buma kan er best wat "worden geschoven met geld van het dure veiligheidssysteem ERTMS op het spoor". "Van Prorail weet ik dat er een hele hoge investering hiervoor staat. Daarmee kun je mee schuiven zonder dat de veiligheid op het spoor in het geding komt." Het CDA wil met name regionale wegen verbreden, bijvoorbeeld rond Enschede en Leiderdorp.
PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma van infrastructuur reageerde op Twitter meteen sceptisch:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Buma gelooft niet alsnog in de invoering van rekeningrijden, wat 10 jaar geleden is gestrand. "Ik heb gezien hoe moeilijk en moeizaam het was en hoe onuitvoerbaar. Daar moeten we Nederland niet alsnog mee opzadelen." Het CDA is tegen elke vorm van kilometerheffing voor autobezitters.
Rentmeester
Op de vraag van Jurgen van den Berg dat Buma vaak meer als rekenmeester dan als rentmeester klinkt, antwoordde de CDA-leider: "Klimaatverandering is een belangrijk thema. Maar ik waak ervoor om enorme belastingen in te voeren voor vergroening en duurzaamheid. Als je bijvoorbeeld de boosheid over windmolens ziet, zoals in Drenthe, is het meer de vraag hoe we samen met de mensen zoeken naar duurzame oplossingen in plaats van zulke maatregelen orkestreren vanuit Den Haag."
Kort geding
De CDA-leider benadrukte nogmaals dat hij vindt dat hij recht heeft op een plek bij het tv-debat tussen premier-kandidaten Mark Rutte en Geert Wilders, komende maandag bij EenVandaag, want "CDA nadert VVD en PVV op de voet". Een kort geding aanspannen om een plek op te eisen zal Buma niet doen. "Dat is een zinloze actie."
Bekijk hier het gehele gesprek met CDA-lijsttrekker Buma met Jurgen van den Berg en Joost Vullings van het NOS Radio 1 Journaal:
Video niet beschikbaar