Verkiezingen

Sporters als lijstduwers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sporters als lijstduwers

Foppe de Haan helpt de PvdA een beetje vanaf de 75e plek op de lijst. En Maarten van der Weijden doet zijn best om de VVD een steuntje in de rug te geven. Bij Bureau Sport vragen Frank Evenblij en Erik Dijkstra zich af wat topsporters te zoeken hebben in de politiek.

Foppe de Haan wordt in de Verhoorwagen gegooid: kan hij de PvdA die het erg moeilijk heeft in de campagne, nog wat coachen? "Ik kan het tij niet keren. Ik werd gisteren gebeld over wat de PvdA bij mij thuis betekende, maar dat helpt allemaal niet om daarover te gaan praten."

Misschien dus tijd voor een transfer dan? "Ik voel me bij de PvdA op mijn plek. Je kiest omdat je het met de ideeën grotendeels eens bent en het heeft ook met traditie te maken. Ik kom uit een rood nest en dan loop je niet zomaar weg."

Welke aanwijzingen heeft de toptrainer dan voor het campagneteam? Moet er gewisseld worden? "Ik heb met Asscher gevoetbald. En toen vroeg iemand of wij hem in de spits zouden zetten. Toen zei ik: nee, die gaat op de bank, want die kan niet voetballen. Dat is dan later misbruikt. Maar Asscher zou wel wat meer van zich af kunnen bijten. Hij blijft een beetje een regeerder, een beetje op afstand."

Maarten van der Weijden (VVD)

Maarten van der Weijden staat als laatste op de verkiezingslijst bij de liberalen. Een beetje gek voor een topsporter? "Meedoen is belangrijker dan winnen, dat is ook de olympische gedachte." Maar, geeft hij toe: "Ik sluit niet uit dat ik over 4 jaar wel op een verkiesbare plek sta."

"Ik vind eerlijkheid en rechtvaardigheid heel belangrijk." Maar die bonnetjes affaire dan? "Ja, in de sport heb je ook dopinggevallen. Het bestrijden van list en bedrog sluit bij elkaar aan."

Het hele gesprek luister je hier:

In de Verhoorwagen: PvdA lijstduwer Foppe de Haan

Ster advertentie
Ster advertentie