Verkiezingen

‘Boerenbedrog? Pechtold moet in de spiegel kijken’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Boerenbedrog? Pechtold moet in de spiegel kijken’

[KRO-NCRV] VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra pareert in Stand.nl de kritiek van D66 dat de partij een verhoging van lasten zou verbergen. Volgens Zijlstra is het de oppositiepartij zelf die lastenverzwaringen verborgen houdt, "en dat is nou net effe niet eerlijk."

D66-voorman Alexander Pechtold haalt in een interview met de Telegraaf hard uit naar premier Rutte, die zou verzwijgen dat hij de lasten wil verhogen. Nergens in het VVD-verkiezingsprogramma staat hoe de partij zich gaat houden aan de afgesproken klimaatdoelen van Parijs. Volgens Pechtold moet de kiezer rekening houden met een lastenverhoging van 3 tot 5 miljard euro.

Is de beloofde lastenverlichting van de VVD van 14,7 miljard euro voor gezinnen dan wel een realistisch plan? "Jazeker", antwoordde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. De VVD houdt zich volgens hem gewoon aan de internationale klimaatafspraken. "Wat je zegt, ben je zelf, Pechtold. Kijk eens in de spiegel voordat je zulke beschuldigingen uit."

'Werk moet lonen'

D66 zou namelijk zelf verbergen dat de energierekening met een paar honderd euro per jaar gaat stijgen, aldus Zijlstra. "De partij heeft weliswaar de klimaatmaatregel in het verkiezingsprogramma staan, maar schuift die opslag door tot na 2021. Zo zie je het niet in de cijfers over koopkracht de komende jaren."

Zijlstra verdedigde de stelling 'werk moet lonen'. Hij wil dat de uitkeringen, met uitzondering van de AOW, worden bevroren om mensen aan te moedigen om te gaan werken.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie