Verkiezingen

Marianne Thieme: 'Politiek is niet alleen de weg naar het torentje'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Thieme: 'Politiek is niet alleen de weg naar het torentje'

[NOS] Marianne Thieme piekert er niet over om de naam van de partij te veranderen. Thieme krijgt veel vragen van mensen die via de stemwijzer bij de partij uitkomen en vragen of de naam niet breder moet worden getrokken, maar dat is ze niet van plan, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

De partij staat er in de peilingen goed voor, maar dat betekent niet dat Thieme nu onmiddellijk aan regeren denkt. "Politiek is niet alleen de weg naar het torentje, het moet ook gaan over hoe je politieke invloed krijgt. Wij hebben nu een aanjaagfunctie, zo kun je ook invloed uitoefenen", zegt Thieme.

De lijsttrekker van de Partij voor de Dieren vindt dat veel andere partijen gericht zijn op 'business as usual'. "Het gaat te veel om welvaart en het BNP, Bruto Nationaal Product."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toch in de regering?

Mocht Thieme toch gevraagd worden om aan de vorming van een regering mee te doen, dan moet de afbouw van de bio-industrie per se in het regeerakkoord. Ook de marktwerking in de zorg moet van Thieme fors omlaag. Bedrijven die fossiele brandstoffen produceren mogen geen hoge kortingen meer krijgen.

De afbouw van de bio-industrie zal geleidelijk gaan, zegt Thieme. "Boeren moeten de kans krijgen om om te schakelen naar biologisch. Uiteindelijk moeten we de landbouwsubsidies in Europa afschaffen." Dat geld kan volgens Thieme gebruikt worden voor de omschakeling.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie