Verkiezingen

VNL gelooft in 'duurzame nucleaire energie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VNL gelooft in 'duurzame nucleaire energie'

[NOS] "Met windmolens en zonnepanelen stellen we hooguit de helft van onze energievoorziening veilig. We moeten inzetten op vernieuwende vormen van schone nucleaire energie", stelt Jan Roos, lijsttrekker van VNL op NPO Radio 1.

Roos gelooft met name in thorium. Dat noemt hij 'een hele schone vorm van nucleaire energie'. "Thorium ligt gewoon op het strand van Ameland. Windmolens en zonnepanelen zijn niet de toekomst. We moeten een transitie inzetten op vernieuwende vormen duurzame nucleaire energie. We moeten af van fossiele brandstof, voor het milieu en ons klimaat, maar ook om minder afhankelijk te zijn van Saoedi-Arabië."

Halve gare

De VNL-lijsttrekker spuwde in het gesprek met Joost Vullings en Jurgen van den Berg eerst zijn gal over de wijze waarop hij in interviews wordt afgeschilderd. "Er wordt van alles aan gedaan om me neer te zetten als een halve gare, door me aan te spreken op mijn vroegere carrière. Maar ik ben per definitie niet fatsoenlijk. Tenminste niet op de CDA-manier. Het gaat mij om waarden als gelijkheid tussen man en vrouw en veiligheid voor homoseksuelen."

Roos gaf op NPO Radio 1 een sneer naar D66, omdat Alexander Pechtold eerder deze week Roos het vel over de neus haalde in het tv-programma Jinek. "D66 laat homo's, joden en vrouwen gevaar lopen. Kijk maar naar hun stemgedrag in de Tweede Kamer de afgelopen jaren. Terwijl ze nu wel de grote vrijheidsstrijder uithangen."

Grote verrassing

In de peilingen staat VNL op krap 1 zetel, maar Roos is ervan overtuigd dat hij 'een hele goede uitslag gaat neerzetten'. "Wij worden de verrassing van deze verkiezingen. Wij gaan meerdere zetels halen. Peilingen zitten er standaard naast. Die zijn totaal ongeloofwaardig."

Woorden als van PVV-leider Wilders dat hij namens het volk spreekt, neemt Roos niet in de mond, benadrukt hij. "Ik heb nooit gezegd dat VNL de stem van het volk is. Partijen die claimen de stem van het volk te zijn, die trekken een grote broek aan."

Luister het hele gesprek met Jan Roos terug:

Ster advertentie
Ster advertentie