Verkiezingen

Pechtold teleurgesteld over Rutte's uitspraken 'voltooid leven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pechtold teleurgesteld over Rutte's uitspraken 'voltooid leven'

[NOS] D66-lijsttrekker Alexander Pechtold is teleurgesteld dat premier Mark Rutte de komende kabinetsperiode geen prioriteit wil geven aan een wetsvoorstel rond 'voltooid leven'. Volgens hem druist dat in tegen de belofte die het kabinet eerder heeft gemaakt.

Pechtold, die te gast was bij het NOS Radio 1 Journaal, reageert hiermee op een interview van Rutte met het Nederlands Dagblad. Daarin uit de VVD-voorman zijn twijfel of er komende kabinetsperiode een wetsvoorstel moet komen voor hulp bij levensbeëindiging.

Pechtold kan de opmerking van Rutte niet goed plaatsen zei hij. "We praten hier nu bijna twintig jaar over. Afgelopen najaar heeft het kabinet zelfs aangegeven dat er op korte termijn een wet over moet komen. Was dat dan een goedmakertje voor de mensen die voor euthanasie bij voltooid leven zijn?" Pechtold zei verder: "Rutte deed zijn uitspraken in een christelijke krant. Hij geeft de christelijke partijen hiermee het signaal: ik steun jullie, bij de vorming van een nieuwe kabinet, wanneer jullie dit gaan blokkeren. En dat vind ik voor een liberaal ongepast." Pechtold kondigt aan dat hij Rutte scherper over dit onderwerp gaat bevragen.

Pechtold denkt dat Rutte heel veel ouderen vandaag flink teleurstelt. "Als je eerst als VVD een commissie (over levensbeëindiging, red) instelt en dan je kabinet overtuigt, dan ga je toch niet vervolgens zeggen hier stopt voorlopig de discussie. Er zijn nu dagelijks mensen die tot drastische en dramatische stappen overgaan. Je laat die mensen in de kou staan." Volgens de lijsttrekker is er een meerderheid in de samenleving die het snel geregeld wil hebben.

Via Twitter reageert Rutte op de kritiek van Pechtold:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Filemelder

Voor Pechtold ging er vanochtend ook een eeuwige wens in vervulling. Hij mocht de filemeldingen voorlezen in het NOS Radio 1 Journaal:

De files met Alexander Pechtold

Luister het hele gesprek met Alexander Pechtold terug:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie