Verkiezingen

Peiling: Meerderheid voor invoering kiesdrempel

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Peiling: Meerderheid voor invoering kiesdrempel

[AVROTROS] Op dit moment komt iedere partij die 1 zetel haalt bij de landelijke verkiezingen in de Tweede Kamer, maar veel deelnemers in een peiling van EenVandaag zouden liever een hogere drempel zien. Zeven op de tien (68%) van de 32.000 ondervraagden zijn voor het invoeren van een kiesdrempel van minimaal 2 zetels. Drie op de tien van deze deelnemers (28%) zouden het zelfs een goed idee vinden als die drempel op minimaal 5 zetels zou liggen.

Met name ondervraagden die van plan zijn vandaag D66 te stemmen, willen een hoge kiesdrempel: bijna de helft van deze kiezers (48%) is voor een drempel vanaf 5 zetels. Ook kiezers die van plan zijn VVD en CDA te stemmen zijn voorstanders van een hoge drempel. Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel zei dat in de live-uitzending van EenVandaag in Den Haag.

Over het onderzoek

Aan dit onderzoek, gehouden van 1 tot en met 10 maart 2017, deden 32.688 mensen mee die lid zijn van het EenVandaag Opiniepanel. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Ster advertentie
Ster advertentie