Verkiezingen

Arib: DENK verkettert en demoniseert ongekend

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arib: DENK verkettert en demoniseert ongekend

[EO] Kamervoorzitter Khadija Arib haalt hard uit naar de manier waarop de parlementsleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk van DENK te werk gaan. "Zij tasten het aanzien van de Tweede Kamer aan."

Arib maakt zich zorgen om de methode DENK waarbij Tweede Kamerleden van Turkse of Marokkaanse komaf er worden uitgepikt voor hun stemgedrag. "Iedereen is vrij in politieke standpunten. Maar nu sluipen nieuwe methodes de Kamer in. Kuzu en Ozturk zijn collega’s aan het verketteren en demoniseren. Dat is ongekend in onze parlementaire geschiedenis", aldus de Kamervoorzitter bij Dit is de Dag. Arib maakt zich ook zorgen om de verruwing tussen parlementariërs als Kuzu en Wilders. "Vergelijkingen met Hitler, daar los je het probleem niet mee op."

Video niet beschikbaar

Arib kritiseerde ook Kuzu's bewering over de behandeling van allochtonen in ziekenhuizen. "Uitspraken dat artsen sneller de stekker eruit zouden trekken bij allochtonen zijn onethisch. Slecht voor het imago van het parlement. Die uitspraak is nergens op gebaseerd. Ik ben jarenlang als woordvoerder zorg in verschillende ziekenhuizen geweest. We hebben een prima systeem."

Khadija Arib op campagne

Salafisme verbieden

Als het gaat om integratie is Arib kritisch: "Ik vind dat wij ons de afgelopen jaren in Nederland te afzijdig hebben gehouden van wat er in de islamitische of Marokkaanse gemeenschap afspeelde. Hoe radicale imams toegang kregen tot gezinnen in de Schilderswijk, en in Utrecht. Mensen uit de gemeenschap hebben daarvoor gewaarschuwd. Maar het is jarenlang gedoogd als vrijheid van religie." Net als het PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt Arib dat het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam, verboden zou moeten worden.

Islam

In het het RTL lijsttrekkers debat werd Khadija Arib nog aangehaald door PvdA-leider Lodewijk Asscher als voorbeeld van zijn mening dat de islam geen gevaar is voor Nederland. Arib, die vindt dat geloof een privezaak is, reageert: "Er is wel degelijk een groep die er op uit is om de samenleving te ontwrichten. Als je kijkt naar hoe jongeren in sommige wijken geronseld worden. Extremisten en salafisten die zijn een gevaar, ook voor moslims zelf."

Ster advertentie
Ster advertentie