Verkiezingen

Het politieke panel op NPO Radio 1: ‘Het is zo makkelijk om ‘hullie’ te roepen’

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Het politieke panel op NPO Radio 1: ‘Het is zo makkelijk om ‘hullie’ te roepen’

[KRO-NCRV] Tot aan 15 maart komen de politieke watchers van NPO Radio 1 elke dag tussen 09.30 uur en 10.00 uur bij elkaar. Zij bespreken de verkiezingen van alle kanten. Vandaag ging het over het tv-programma ‘De stem van Nederland’ op SBS6.

In ‘De stem van Nederland’ bespreken vijf bekende Nederlanders de belangrijkste verkiezingsthema’s. Zo ging presentator Kees Tol verhaal halen bij Asscher over de flexwet en smaakagent Rob Geus zocht Wilders op over de ouderenzorg. “Het was een uitzending waar veel schrijnende voorbeelden werden aangehaald, die mede het gevolg waren van het kabinetsbeleid. De stem kwam vaak uit op Wilders”, viel Kockelmann op.

Het politieke panel bestaat uit Peter Kee (NieuwsBV), Sven Kockelmann (Stand.nl) en Kees Boonman (EenVandaag). Verder ging het vanochtend over Wilders als gasthoofdredacteur bij Goedemorgen Nederland. En de Westdeutscher Rundfunk maakte een Hollandische Abend. Buitenlandse media vragen zich geregeld af hoe een lieflijk, tolerant land zo de slag naar rechts maakt.

‘Democratie is niet zo ingewikkeld’

"Ik stem nu op Wilders, want Roemer heeft niets gedaan aan de problemen van de afgelopen jaren", zei een vrouw in de studio van het SBS-verkiezingsprogramma. Volgens Kockelmann kun je Roemer niet simpelweg afrekenen op het kabinetsbeleid. "De democratie is niet zo ingewikkeld. Er zit een verschil tussen de regering en de oppositie, en als oppositie bepaal je niet het beleid."

Dat sommige Nederlanders niet beschikken over de basiskennis van het Nederlandse parlementaire stelsel stuit de Radio 1 - presentator tegen de borst. “Ik begrijp dat de politiek ingewikkeld is, dat politici moeilijke woorden gebruiken en niet altijd weten wat er leeft onder de bevolking. Maar ook gewone mensen hebben de plicht om zich enigszins in het systeem te verdiepen. Het is zo makkelijk om alleen maar ‘hullie’ te roepen.”

‘Besef dat 15 maart belangrijk is’

Kees Boonman merkt dat het gonst in de samenleving en mensen beseffen dat komende woensdag een belangrijke dag wordt. “Waar ik ook kom, in de tram of op straat, hoor ik dat er over de politiek wordt gesproken. Dat gaat niet altijd over het begrotingstekort, maar mensen weten wel dat er iets gaande is.”

Ster advertentie
Ster advertentie