Verkiezingen

Schippers (VVD) gaat mogelijkheden nieuw kabinet verkennen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schippers (VVD) gaat mogelijkheden nieuw kabinet verkennen

[NOS] Edith Schippers (VVD) gaat de mogelijkheden voor een nieuw kabinet onderzoeken. Kamervoorzitter Arib heeft haar aangesteld als verkenner. Dat deed ze nadat ze met alle gekozen lijsttrekkers had overlegd over het verloop van de formatie.

Verschillende partijen gaven al aan dat de VVD, als grootste partij, als eerste aan zet is bij de vorming van een nieuwe regering. Schippers is demissionair minister van Volksgezondheid en staat bekend als vertrouweling van premier Rutte.

23 maart debat

Volgens Arib kan Schippers rekenen op breed draagvlak onder de partijen in de Tweede Kamer. Ze gaat volgende week met alle fractievoorzitters praten en zal daarna verslag uitbrengen. Op 23 maart houdt de dan net aangetreden nieuwe Tweede Kamer daar een debat over.

Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer op basis van dat debat een of meerdere informateurs aanstelt, voor hen een opdracht formuleert en termijnen vaststelt.

Na het weekend

Op verzoek van de fractievoorzitters begint Schippers pas na het weekend met haar gesprekken. Zo kunnen de lijsttrekkers eerst nog een beetje bijkomen van de hectische campagnetijd.

Het is de tweede keer dat de formatie van een nieuw kabinet begint met het aanstellen van een verkenner door de Tweede Kamer. In 2012 was dat Henk Kamp, ook van de VVD. Voor 2012 speelde koningin Beatrix nog een belangrijke rol in de formatie, maar sindsdien neemt de Kamer zelf de regie.

Arib zei wel dat ze koning Willem-Alexander vanmiddag heeft geïnformeerd over de aanstelling van Schippers.

Ster advertentie
Ster advertentie