Verkiezingen

‘Jesse Klaver doet Bob de Bouwer na’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Jesse Klaver doet Bob de Bouwer na’

[KRO-NCRV] Tot aan 15 maart bespreken de politieke watchers van NPO Radio 1 iedere dag de verkiezingen van alle kanten. Het Nederlands Dagblad organiseerde gisteravond het christelijke lijsttrekkersdebat en Jesse Klaver riep zichzelf op een volgepakt poppodium uit tot de ongekroonde koning op links.

“Jesse Klaver is de enige die met een positieve boodschap richting 15 maart gaat”, zegt Sven Kockelmann. Voor vijfduizend toeschouwers deed hij een beroep op de linkse kiezer om zich achter zijn partij te scharen. “Dat deed hij erg goed”, vindt Kockelmann, “maar het is ook heel Amerikaans. Eerst kopieert hij Obama, dan doet hij Trudeau na en nu imiteert hij Bob de Bouwer: ‘Kunnen we het maken’?”

Minister Hennis van Defensie zette Klaver na afloop van de bijeenkomst, die volgens sommigen leek op een opzwepende EO-jongerendag, wel even met beide benen op de grond, ‘het gejuich zal snel verstommen als de kiezer de rekening krijgt’. GroenLinks wil in totaal 27 miljard euro aan lasten verschuiven door hogere milieuheffingen en lagere werkgeverspremies. Vanuit het oogpunt van de VVD zijn de plannen van Klaver onhaalbaar en onbetaalbaar.

Quote

Eerst kopieert hij Obama, dan doet hij Trudeau na en nu imiteert hij Bob de Bouwer: ‘Kunnen we het maken’?

Sven Kockelmann over Jesse Klaver

‘De vrolijke katholiek’

De confessionele partijen debatteerden donderdagavond over stervenshulp en rentmeesterschap, maar ook over de vliegtaks en de kilometerheffing. “De SGP, ChristenUnie en het CDA zitten vaak op één lijn. Ze stemmen voor ongeveer 85 procent hetzelfde in de Kamer”, zegt Tijs van den Brink. Maar hun achterban is wel heel verschillend, benadrukt de EO-presentator. “Een boer op de Veluwe staat heel anders in het geloof dan een vrolijke katholiek in het zuiden van Nederland.”

‘Schaf islamitisch onderwijs af’

Margreet Spijker, presentatrice bij WNL, ziet de discussie liever gaan over het afschaffen van islamitische scholen, die in Nederland vallen onder het bijzonder onderwijs. “We moeten uit mededogen en omwille van de integratie af van islamitische scholen. Kinderen hebben daar zoveel baat bij en dat miste ik gisteren in het debat.”

Veel partijen stellen 'Artikel 23' ter discussie, oftewel de vrijheid van onderwijs. Momenteel worden naast openbare scholen bijvoorbeeld ook christelijke en islamitische scholen gefinancierd door de overheid. “Het wrikt en schuurt in de samenleving. De integratie vindt plaats op het schoolplein”, zegt Spijker.

Video niet beschikbaar

Eerder ging het in het politieke panel over het tv-programma De Stemming van Nederland van SBS6.

Ster advertentie
Ster advertentie