Verkiezingen

Kuzu: 'Ik had de woorden zorgvuldiger moeten kiezen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kuzu: 'Ik had de woorden zorgvuldiger moeten kiezen'

[NOS] Denk-leider Tunahan Kuzu reageerde in het NOS Radio 1 Journaal op de ophef die de afgelopen dagen ontstond na zijn opmerking dat artsen eerder stoppen met de behandeling van patiënten met een migrantenachtergrond.

Kuzu is van mening dat die zin meer nuancering verdient. "Ik heb absoluut niet bedoeld dat artsen het bewust of met kade opzet doen. Maar vanwege taalbarrières kunnen er voor mensen keuzes gemaakt worden en ook gemaakt zijn, die als gevolg hebben het in leven blijven of het leven laten. Waarbij de afweging door de taalbarrière niet gemaakt kan worden." Dit geldt volgens de lijsttrekker met name voor mensen die in de jaren '60 en '70 hiernaartoe zijn gekomen.

Achteraf gezien vindt hij dat hij de woorden zorgvuldiger had moeten kiezen. "Het is nooit bedoeld om artsen bewust te betichten van kwade opzet. Veel artsen werken dag en nacht en doen het beste voor de patiënt." Kuzu wil daarom dat in elk ziekenhuis een tolk Turks en Arabisch komt.

Luister het hele gesprek met Tunahan Kuzu terug:

Video niet beschikbaar

Complimentendag

Omdat het vandaag Complimentendag is, vroeg presentator Jurgen van den Berg aan Kuzu om een compliment te geven aan PVV-leider Geert Wilders. "Dan moet ik wel heel erg m'n best doen. Dat vind ik heel moeilijk", zegt Kuzu. "Ik kom er niet op."

De DENK-lijsttrekker maakte wel aan D66-leider Alexander Pechtold een compliment. "Hij profileert zich de laatste tijd heel nadrukkelijk als premierskandidaat. Je ziet dat hij graag wil en dat doet hij uitstekend", aldus Kuzu.

Lees ook: Een compromis over de AOW-leeftijd is geen optie voor Henk Krol

Ster advertentie
Ster advertentie