Verkiezingen

De Stemming: PVV gelijk met VVD, 50Plus halveert

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Stemming: PVV gelijk met VVD, 50Plus halveert

[AVROTROS] Met nog twee weken tot de verkiezingen verliezen de PVV en 50PLUS zetels. Dat blijkt uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Het onderzoek is gehouden na het RTL-debat van zondagavond.

De partij van Wilders zakt vier zetels en staat op 22. In een maand tijd heeft de PVV nu negen zetels verloren. De PVV staat nu op precies gelijke hoogte met de VVD, die een zetel daalt en ook 22 zetels heeft. De andere verliezer in deze peiling is 50PLUS. De partij van Henk Krol halveert en staat nu op vijf zetels. Kiezers die weglopen van de PVV en 50PLUS waaieren uit naar een groot aantal partijen. De SP en het Forum voor Democratie profiteren in het bijzonder van het verlies van deze partijen. De SP stijgt drie zetels en staat nu op 16. Het Forum voor Democratie haalt voor het eerst twee zetels in De Stemming.

Politiek commentator Kees Boonman over de oorzaak van de halvering bij 50Plus: "Krol heeft het momenteel zwaar te verduren. Hij ligt bij journalisten momenteel onder het zoeklicht en wordt bij elk tv-optreden wel geconfronteerd met zijn uitspraken rondom de pensioenleeftijd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De PVV zakt weer fors en volgens Gijs Rademaker heeft dat met drie oorzaken. "De stemmers zeggen dat een stem op de PVV een verloren stem is. Daarnaast moet Wilders duidelijker aangeven hoe hij dingen wil gaan realiseren. Tot slot irriteren kiezers zich aan het feit dat Wilders zich overal voor afmeld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De kleine partijen profiteren van de nieuwe verdeling van de zetels. Het CDA nadert de koplopers. De Christendemocraten staan op 19 (+1). De hele uitslag is als volgt: VVD 22 (-1), PvdA 12 (-), PVV 22 (-4), CDA 19 (+1), SP 16 (+3), GL 15 (-), D66 17 (+1), CU 7 (+1). SGP 4 (-), PvdD 7 (+1), 50P 5 (-5), DENK 2 (+1), FvD 2 (+2).

Over het onderzoek

Het onderzoek voor De Stemming is uitgevoerd 27 en 28 februari 2017. Er hebben 2.982 mensen meegedaan. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Foutmarges per partij: VVD +/- 1.7, PvdA +/- 1.3, PVV +/- 1.7, CDA +/- 1.6, SP +/- 1.5, GL +/- 1.5, D66 +/- 1.5, CU +/- 1.0, SGP +/- 0.8, PvdD +/- 1.0, 50PLUS +/- 0.9, DENK +/- 0.6, FvD +/- 0.6.

Ster advertentie
Ster advertentie