Verkiezingen

Vooral middeninkomens profiteren van kinderopvangplan PvdA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vooral middeninkomens profiteren van kinderopvangplan PvdA

[KRO-NCRV] De middeninkomens zullen het meest profiteren van het plan van de PvdA om de komende jaren miljarden euro’s extra uit trekken voor kinderopvang. "Die groep heeft het best moeilijk gehad. De jaren met kinderen zijn het allerduurst, het spitsuur van het leven. Veel stress en hoge kosten.” Dat zegt lijsttrekker Lodewijk Asscher in Stand.nl op NPO Radio 1.

Als het aan de PvdA ligt, wordt de komende vier jaar jaarlijks twee miljard euro extra uitgetrokken voor kinderopvang. Niet alleen vinden de sociaaldemocraten dat de opvang van kinderen tot 12 jaar goedkoper moet worden, ook zou iedere ouder aanspraak moeten kunnen maken op twee dagen in de week peuteropvang.

Arbeidsparticipatie

Hoewel Nederland qua arbeidsparticipatie van vrouwen, na Denemarken, het hoogst ter wereld scoort, is volgens de PvdA het extra geld geen overbodige luxe. Asscher: "Die cijfers kloppen, maar in Nederland gaat een op de drie vrouwen na de geboorte van kinderen minder werken. Bij mannen is dat een op de twintig. Dat heeft alles te maken met cultuur, maar ook met de beschikbaarheid van goede kinderopvang.”

Eigen bijdrage

Asscher is er van overtuigd dat zijn plan ook betaalbaar is. "In dit voorstel zit altijd een inkomens afhankelijke bijdrage en het is gekoppeld aan hoeveel dagen je werkt. Zo zorg je dat er ook wat terugkomt, want als je werkt betaal je belasting.”

Luister het hele gesprek met Lodewijk Asscher terug:

Ster advertentie
Ster advertentie