Verkiezingen

'Geen reden om aan te nemen dat Wilders in gevaar is geweest'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geen reden om aan te nemen dat Wilders in gevaar is geweest'

[EO] "Er is geen aanleiding om aan te nemen dat Geert Wilders in gevaar is geweest." Dat zegt minister president Mark Rutte naar aanleiding van het nieuws dat er een lek was in de 'Dienst Bewaken en Beveiligen' die onder andere verantwoordelijk is voor de beveiliging van de PVV-leider.

In een 1-op-1 gesprek met presentator Tijs van den Brink legt Rutte uit dat na uitvoerig onderzoek in ieder geval duidelijk is dat Wilders naar aanleiding van het lek niet in gevaar is geweest. Wel hecht de VVD-leider er aan te benadrukken dat de zaak hem niet in de koude kleren is gaan zitten en dat de veiligheid van zijn PVV-collega de hoogste prioriteit blijft genieten. "We nemen dit zeer serieus en nemen alle noodzakelijke maatregelen."

Kritiek Amnesty

Rutte kreeg vandaag kritiek te verduren van Amnesty International naar aanleiding van de open brief waarin hij mensen oproept 'normaal te doen' of anders 'weg te gaan'. Volgens de mensenrechtenorganisatie maakt Rutte zich schuldig aan demagogie en populisme, waarbij 'buitenlanders en moslims het doelwit zijn'.

Dat verwijt verwerpt Rutte in scherpe bewoordingen. "Ik kan alleen maar constateren dat Amnesty mijn brief verkeerd begrepen heeft." Rutte denkt wel te weten waar het misverstand vandaan komt: "Ik denk dat heel veel mensen Geert Wilders in hun hoofd hebben zitten. Dat mensen mijn woorden in die context plaatsen, alsof dit standpunt een reactie zou zijn op hem. Dat is niet zo. Dit is mijn ideaal, mijn standpunt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Christelijke tradities

Volgens een deel van gelovig Nederland kapen politici de joods-christelijke traditie van Nederland om mensen van niet-Nederlandse afkomst buiten de deur te houden. Rutte ontkent dat hij de christelijke traditie van Nederland zou aangrijpen om de islam buiten de deur te houden. "Ik heb niets tegen de islam, maar ik heb iets tegen mensen die de islam gebruiken of misbruiken om terrorisme te gebruiken of vergoelijken. We zijn een land met een cultuur die over honderden jaar ontstaan is en met opvattingen die daarbij horen. Wat ik verwacht van mensen die van buiten komen én van mensen die hier al jaren wonen, is dat ze zich verdiepen in die tradities."

Frits Bolkestein wilde ooit de christelijke wortels in het VVD-programma opnemen om een ‘bezinnend verband’ in land te krijgen. Rutte ziet het causale verband tussen die twee niet en geeft zijn eigen invulling aan dat bezinnend verband. “Dat is iets wat in de samenleving ontstaat, volgens mij althans als liberaal, als mensen in het land de kans krijgen hun talent te ontwikkelen en iets van hun leven te maken. Wat je dan ziet is dat in veruit de meeste gevallen die mensen zich ook gaan bekommeren om een ander.”

Mark Rutte is zelf overigens "voor 51 procent" gelovig, maar zegt het niet als overheersend element in zijn politieke bestaan te zien. "Je bent wie je bent en dat is je familie, je achtergrond, je opvoeding en daar hoort in mijn geval het geloof ook bij. Dat kan je niet uitzetten, maar ik draag het niet op mijn mouw."

Ster advertentie
Ster advertentie