Verkiezingen

Zo kom je als politicus vaker in een talkshow terecht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kom je als politicus vaker in een talkshow terecht

Waarom komen altijd diezelfde politici in talkshows terecht? Voor sommige kijkers kan het geen vreemde gedachte zijn. Niet zo zeer de keuze van de presentator blijkt doorslaggevend te zijn, wel het format van een tv-programma en het type politicus. Die bevindingen komen uit het onderzoek van promovenda Birte Schohaus van de Universiteit Groningen. Ze vertelde er vandaag over bij Nieuws en Co.

Politiek in talkshows

“Het format is de verzameling van onderdelen die een programma maken wat het is,” zegt Schohaus. “Het tijdstip van uitzending, de focus van het programma, het type omroep, de beoogde doelgroep, de interviewstijl van de presentator, het type en de lengte interview, enzovoort. Dat alles samen bepaalt wie er wel en wie er niet worden uitgenodigd. Meestal kunnen de makers ook niet precies vertellen wat het format is, maar is het voor iedereen wel heel duidelijk wat er wel en niet past.”

Los daarvan zijn er volgens Schohaus ook twee criteria die meer eigen aan de politicus zijn: “Ten eerste zijn of haar politieke relevantie. Talkshows hebben heel graag politici die dicht bij de macht staan, zodat hun uitspraken veel meer gewicht hebben en politieke gevolgen kunnen dragen. Daarom zijn fractievoorzitters bijvoorbeeld erg geliefd. Ten tweede is ook hun ‘talkability’ belangrijk. Ze moeten in staat zijn om hun politieke jargon achter zich te laten en gemakkelijk mee te praten over alle onderwerpen die aan bod komen.”

Andere politici aan tafel wenselijk

Voor haar onderzoek onderzocht Schohaus tussen 2014 en 2016 zes talkshows: Jinek, Pauw, DWDD, RTL Late Night, Buitenhof, en WNL Op Zondag. Schohaus vindt de diversiteit onder politieke tafelgasten niet ondermaats, maar anderzijds is ze wel van mening dat het beter kan.

“Al die programma’s zijn best wel gefocust op hoge kijkcijfers,” zegt Schohaus. Daarom durven programma’s weinig risico’s te nemen door nieuwe gasten uit te nodigen, zeker als het format succesvol is. Nieuwe politici kunnen immers dichtklappen of minder goed uit de verf komen dan gehoopt. Dat kan de kijkcijfers weinig goeds doen.”

Voor een commercieel programma als RTL Late Night vindt Schohaus dat geen vreemde keuze. Bij talkshows op de publieke omroep zoals De Wereld Draait Door heeft ze er wel wat meer moeite mee: “Zo’n programma is ook gericht op snelheid, opinie, en stevige discussies. Ze willen vaak geen politici met nuance en mitsen en maren. Vandaar ook dat ze, mogelijk opgejaagd door de tijdsdruk, vaak andere gasten dan politici kiezen. Dat scoort ook heel goed, maar het kan wel botsen met de taak van de Nederlandse Publieke Omroep om een zo breed mogelijk, in plaats van een zo groot mogelijk, publiek te informeren.”

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie