Verkiezingen

Klaver: 'Over principes sluiten we geen compromissen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klaver: 'Over principes sluiten we geen compromissen'

[NOS] GroenLinks lijsttrekker Jesse Klaver wil het belastingstelsel grondig veranderen. Pas dan zullen maatregelen rond duurzaamheid effect hebben. Dat zei Klaver in een gesprek met NOS-politiek redacteur Jeroen Vullings.

''Als je kilometerheffing zou invoeren zonder een belastinghervorming, dan is dat heel heftig", aldus Klaver. "Wat je moet doen is een belastingsysteem in z'n geheel veranderen. Dat betekent dat je wat ons betreft milieuvervuiling zwaarder belast en werk en inkomen minder.''

Klaver legde uit hoe zijn partij de pot met geld wil verdelen, waarin GroenLinks concessies wil doen en waar zijn partij voet bij stuk wil houden. "Wij staan er voor om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Daarom moet de belasting voor milieuvervuilende zaken omhoog, de landbouw biologisch worden en moet er kilometerheffing komen." Over principes sluit GroenLinks geen compromissen, aldus Klaver. "Over de maatregelen hoe je die bereikt kun je wel praten."

Klaver herhaalde dat hij het liefst een links kabinet wil, maar de VVD uitsluiten doet hij niet. "Als de VVD bereid is om links beleid te steunen, ook de klimaatdoelen van Parijs wil halen en nooit meer 'pleur op' zegt, kunnen we praten", aldus Klaver, die erkent dat de kans op een coalitie met VVD en GroenLinks klein is.

Ster advertentie
Ster advertentie