Verkiezingen

‘Broedermoord, daar zijn ze bij de PvdA erg goed in’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Broedermoord, daar zijn ze bij de PvdA erg goed in’

[KRO-NCRV] Bij de Partij van de Arbeid steunen ze elkaar niet onderling, maar breken ze elkaar continu af. En als mensen ergens niet van gediend zijn, is dat broedermoord. Dan haken ze af. Oud-minister en PvdA-prominent Bram Peper uitte harde woorden over zijn partij, een dag na de enorme verkiezingsnederlaag van de sociaal-democraten. Samen met Hans Wiegel, erelid en oud-leider van de VVD en Hans Hillen, CDA-prominent en oud-minister van Defensie besprak hij de uitslag van de verkiezingen in Stand.nl op NPO Radio 1.

Wel een rol voor Dijsselbloem?

Peper zegt dat het motorblok van het nieuwe kabinet bestaat uit VVD, CDA en D66. Hij acht het niet waarschijnlijk dat de PvdA als vierde partij moet aanschuiven. "Ik vind Jeroen Dijsselbloem erg goed. Misschien echt in de eindfase van een kabinetsformatie maar nu zeker nog niet."

GroenLinks te ver van VVD, CDA en D66

Hans Wiegel ziet het niet gebeuren dat GroenLinks in een kabinet van VVD, D66 en CDA komt. "Zij staan te ver weg van die drie. De PvdA heeft het heel slecht gedaan maar historisch gezien is de partij erg belangrijk. Neem Dijsselbloem, die heeft het heel goed gedaan. Stel dat de PvdA toch regeringsverantwoordelijkheid wil nemen, dat moet je dat echt doen. Dan heb je een mooi breed meerderheidskabinet."

Formatie is pijn lijden

Ook oud-minister Hans Hillen is een en al lof over Dijsselbloem en ziet mede om die reden de PvdA als vierde partij in een kabinet met zijn CDA, VVD en D66 erg zitten. "Je moet de PvdA in beeld houden, dat zou erg positief zijn. In een formatie is het pijn lijden, je moet alles wegen. GroenLinks heeft zoveel lastenverzwaring in petto, daar doet het CDA zeker niet aan mee. Deze formatie gaat een tijd duren en wordt niet makkelijk."

Bekijk hier de uitzending van Stand.nl

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie