Trending: Kietelen schept een band

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trending: Kietelen schept een band

[AVROTROS] Welke functie heeft het? Waarom moeten we erom lachen? En, waarom moet altijd een ander het doen? Kietelen is een verschijnsel waar tot nu toe vrij weinig over bekend was. Tot vandaag, want uit baanbrekend onderzoek van Duitse hersenwetenschappers blijkt dat sociale dieren er hun vriendschapsbanden mee verstevigen.

Luister hier naar TrendingVandaag over kietelen:

Ze hebben laboratoriumratten gekieteld en ontdekten dat de ratten er niet tegen konden als ze onder hun voeten en op hun buik werden gekieteld. Ze slaakten hoge gilletjes, maakten vreugdesprongetjes en renden achter de hand van de onderzoeker aan. Conclusie die ze hieruit hebben getrokken: kietelen is een trucje van het brein om sociale dieren met elkaar te laten spelen. En ook interessant is dat de onderzoekers de dieren aan het lachen hebben gekregen door het kietelgebied in de hersenen rechtstreeks te prikkelen met elektrodes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ons kietelgebied zit in de sensomotorische cortex, het zogenaamde tastzingebied dat bij mensen bovenop het brein zit. Ook hebben de onderzoekers ontdekt dat kietelen alleen werkt als je in de juiste stemming bent. Als de ratten op een hoog platformpje werden neergezet met een felle lamp erbovenop, dan reageerden ze niet meer op een kietelbeurt.

Kietelen schept dus een band. Nou, dat zou wel eens van pas kunnen komen bij mensen die elkaar totaal niet liggen en ook geen verbondenheid met elkaar voelen, maar wel met elkaar getrouwd zijn. Relatiecoach Hermine Kroon ziet het positieve effect van kietelen ook wel bij haar cliƫnten. En volgens sekstherapeut Laura Ledel kan kietelen een functie hebben in je seksbeleving.

Wat is er trending op social media? EenVandaag-redacteur Mischa Blok (@lammert) zet het elke dag op een rij in TrendingVandaag, Radio EenVandaag op NPO Radio 1. Kijk hier voor alle items die Mischa in TrendingVandaag bespreekt.

Ster advertentie
Ster advertentie