Zweeds onderzoek toont aan: geld maakt wél gelukkig

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Zweeds onderzoek toont aan: geld maakt wél gelukkig

Het is een vraagstuk waar al decennia over wordt gediscussieerd: maakt geld nu wel of niet gelukkig? Zweedse onderzoekers lijken het antwoord te hebben gevonden. Mensen met een goed gevulde bankrekening zijn toch echt meer tevreden met hun leven. Dat blijkt uit duizenden enquetes onder zowel loterijwinnaars als -verliezers.

#TrendingVandaag: Geld maakt gelukkig

Uit het onderzoek blijkt dat loterijwinnaars die honderdduizenden euro's konden bijschrijven aangeven het meest gelukkig te zijn, gevolgd door de groep winnaars van tienduizenden euro's. Het minst gelukkig zijn de mensen die nog nooit een winnend lot wisten te bemachtigen.

Positief effect blijft twintig jaar

De positieve effecten van de loterijwinst op de levenskwaliteit blijven zeker twintig jaar aanhouden. Volgens The New York Times zijn de resultaten als een bom ingeslagen onder economen. In het verleden zijn meer onderzoeken gedaan naar een verband tussen iemands financiële situatie en persoonlijke gesteldheid, maar er werd nooit direct bewijs gevonden dat die elkaar beïnvloeden.

Volgens econoom David Cesarini, die het onderzoek leidde, gaat het onderzoek in tegen "het wijdverspreide misverstand dat mensen zich op de lange termijn ellendig gaan voelen na het winnen van de loterij."

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat loterijwinnaars het gewonnen geld zelden verbrassen door extravagante uitgaven te doen. De meesten kunnen tientallen jaren teren op het gewonnen bedrag. Wel gaan de meesten van hen minder werken en gaan ze eerder met pensioen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie