Aan het raam van een vliegtuig word je minder snel ziek

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Aan het raam van een vliegtuig word je minder snel ziek

Word je ook weleens ziek nadat je een tijd in het vliegtuig hebt gezeten? Volgens veel mensen komt dat door het luchtsysteem, dat virussen zou rondpompen door het vliegtuig. Voor het eerst is daar nu onderzoek naar gedaan. Met een opvallende uitkomst: aan het raam word je minder snel ziek.

TrendingVandaag 22 maart

Dat staat in een maandag gepubliceerd onderzoek in de 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

Volgens de onderzoekers is het interne luchtcirculatiesysteem niet zozeer het probleem, maar dus wel de plek waar je zit. Belangrijk is dan welke zieke mensen er in je directe omgeving zitten. Ze onderzochten 10 binnenlandse Amerikaanse vluchten die tussen de 3,5 en 5 uur duurden.

Zieke mensen in je omgeving

Monsters van de stoelriemen leverden geen ziekteverwekkers op, maar de bewegingen van medepassagiers en crew members werden nauwlettend in de gaten gehouden. Daaruit blijkt dat de 11 mensen die het dichtst bij een ziek iemand zitten, meer kans hebben om ook ziek te worden. Dat zijn de twee andere passagiers in een rij van drie, de drie mensen die daarvoor en achter zitten en de drie aan de overkant van het gangpad. De anderen in het toestel hebben slechts een verwaarloosbare kans om ziek te worden.

Bovendien blijkt dat mensen die bij het raam zaten de minste kans op ziekte hadden. Dit zou kunnen worden verklaard doordat ze minder in aanraking komen met zieke medepassagiers of crew die door het gangpad lopen, die vaak stoelen in het gangpad aanraken om balans te zoeken. Ook zitten er minder mensen om je heen, als je aan het raam zit.

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie