Harry Potter is 20 jaar!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Harry Potter is 20 jaar!

Harry Potter bestaat twintig jaar vandaag want het is exact twintig jaar geleden dat het eerste boek uit de reeks, The Philosopher’s Stone, werd gepubliceerd. Het scheelde weinig of het boek was nooit gepubliceerd want schrijfster J.K. Rowling heeft er twee jaar lang mee lopen leuren en geen uitgever die het wilde.

Uiteindelijk ging Bloomsbury overstag, maar die waren ook niet overtuigd gezien het feit dat de eerste druk van het boek slechts vijfhonderd exemplaren telde. Inmiddels zijn er bijna 500 miljoen exemplaren van de zeven Potter-boeken verkocht.

Om het jubileum te vieren heeft Facebook speciaal voor vandaag een ‘easter egg’ ingebouwd. Wie in een bericht de Engelse naam van een van de vier 'huizen' van toverschool Zweinstein gebruikt, krijgt als verrassing wat magische effecten voorgeschoteld. Ook wordt de naam direct afgedrukt in de kleur van het huis: Gryffindor is rood, Slytherin groen, Ravenclaw blauw en Hufflepuff oranje. En ook Twitter viert het jubileum vandaag. Wie deze week op Twitter de hashtag #HarryPotter20 gebruikt, krijgt automatisch een emoji van Harry’s iconische litteken en bril in de tweet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op Facebook wordt vandaag ook dit filmpje van 9gag veel gedeeld, waarop iemand muziek uit de Harry Potter films speelt op glazen water:

Trending Vandaag van 26 juni

Wat is er trending op social media? Redacteur Lammert de Bruin zet het elke dag op een rij in TrendingVandaag. Kijk hier voor alle items die Lammert in TrendingVandaag bespreekt.

Ster advertentie
Ster advertentie