Ziekenhuis straks overbelast? Het selectiedraaiboek ligt al klaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuis straks overbelast? Het selectiedraaiboek ligt al klaar

[EO] Mocht de corona-epidemie in Nederland zo uit de hand lopen dat de ziekenhuizen het niet meer aan kunnen, dan ligt er een draaiboek klaar voor de selectie van patiënten. Dat vertelt arts en hoogleraar Diederik Gommers in de laatste aflevering van de podcast Virusfeiten.

#8 - Vaccineren zorgpersoneel is duivels dilemma (speciale live-uitzending op NPO Radio 1) - Virusfeiten

Volgens Gommers zijn de belangrijkste partijen in de intensieve zorg het eens geworden over dat draaiboek. Afgesproken is dat de selectie (triage, zoals dat in de zorg wordt genoemd) alleen dan plaatsvindt als de minister het afroept. Alle ziekenhuizen moeten zich dan houden aan het draaiboek. De selectie mag alleen door een speciaal daarvoor aangewezen team worden uitgevoerd. "Het kan niet gebeuren dat het in het ene ziekenhuis wel en het andere niet wordt uitgevoerd".

Drie niveaus

Gommers meldt dat er drie niveaus zijn waarlangs de selectie waar nodig wordt opgeschaald. Op het eerste niveau wordt er geselecteerd op medische gronden. De gezondste patiënt krijgt in die fase voorrang. Gommers: "Met de medische middelen die je hebt wil je zo veel mogelijk mensen redden". In de tweede fase gelden ook medische gronden, "maar doe je een aantal dingen niet meer: geen reanimatie meer bij hartfalen. Dan ben je veel strenger."

In de derde fase gelden geen medische maar ethische gronden. Dan geldt dat iemand die kort op de Intensive Care moet liggen voorrang heeft boven iemand die lang ligt. Voordeel van dat criterium is dat oude patiënten niet automatisch op achterstand staan, zegt Gommers. “Iemand van 70 met een hartinfarct ligt na een open hart operatie gemiddeld drie dagen op de IC. Die gaat boven een jong iemand met Covid want die liggen gemiddeld 12 dagen of soms wel langer op de IC".

Gommers hoopt van harte dat de triage niet nodig is. Met 1100 patiënten op de IC rond 1 januari zitten we nog onder het kritiek niveau van het voorjaar met 1700 bedden. Maar Gommers vreest uitval van zorgpersoneel, "en als de Engelse variant van Covid om zich heen gaat slaan zit je eind januari wel op dat punt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie