Koningshuis veel geld waard voor Groot-Brittannië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koningshuis veel geld waard voor Groot-Brittannië

Wat het hebben van een koningshuis een land zoal oplevert, hoor je niet vaak iets. Vaker wordt verzucht dat 'het zoveel geld kost'. Dat kan anders, moeten ze in Groot-Brittannië hebben gedacht. Want daar is uitgerekend hoeveel keiharde ponden de Britse Monarchie eigenlijk oplevert.

Volgens een onderzoek van Brand Finance is de Britse Monarchie 67,5 miljard pond waard. Een deel van 25,5 miljard zit in de waarde van bezit als paleizen, land en goederen. Het andere deel van 42 miljard staat voor wat de Britse monarchie de komende jaren oplevert aan de nationale economie. Het privévermogen van de Windsors is niet meegenomen in het onderzoek.

Hoeveel de Nederlandse monarchie ons als land oplevert is nooit echt goed onderzocht. Maar professor macro-economie Harry van Dalen van de Universiteit van Tilburg heeft eens een schatting gemaakt. Hij stelt dat de monarchie de Nederlandse economie jaarlijks 4 tot 5 miljard euro oplevert. Dat is vele malen meer dan wat het kost (58,5 miljoen per jaar plus de onbekende kosten van de beveiliging).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TrendingVandaag 21 november

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie