Moordwapen Fortuyn in collectie Rijksmuseum

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moordwapen Fortuyn in collectie Rijksmuseum

[AVROTROS] Het pistool waarmee Pim Fortuyn in 2006 werd vermoord blijkt al jarenlang stiekem onderdeel uit te maken van de collectie van het Rijksmuseum. Dat verklapt voormalig directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes aan Quote.

Het is opvallend nieuws omdat er enige jaren geleden veel ophef was over het al dan niet overdragen van het moordwapen aan het Rijksmuseum. Veel mensen vonden het smakeloos en de voorzitter van de Raad van Toezicht, Fred van Oostrom, stapte om die reden zelfs op in 2010.

Nu blijkt dat na al die discussies het wapen in 2013 of 2014 geruisloos door het OM aan het museum is overgedragen. Wel nadat er overleg is geweest met de familie van Pim Fortuyn en hen is toegezegd dat het wapen voorlopig niet zal worden geƫxposeerd.

Wim Pijbes was overigens niet de initiatiefnemer van het opnemen van het wapen in de collectie, dit was volgens hem al voor zijn komst bij het Rijksmuseum in gang gezet bij het OM. De mogelijkheid om ook het mes waarmee Theo van Gogh is vermoord op te nemen in de collectie heeft hij destijds afgewezen.

Ster advertentie
Ster advertentie