TrendingVandaag: 'Beeld van IS te rooskleurig'

foto: EenVandaag.nlfoto: EenVandaag.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. TrendingVandaag: 'Beeld van IS te rooskleurig'

Vijftig medewerkers van de inlichtingendienst, die door de Amerikanen worden ingehuurd om terroristische groepen te onderzoeken, klagen over het feit dat er niks met hun bevindingen en aanbevelingen wordt gedaan.

Sterker nog: ze stellen dat hun bevindingen niet in de rapporten terechtkomen en dat die rapporten een veel rooskleuriger beeld schetsen dan de werkelijkheid. Dat schrijft de website The Daily Beast.

In rapporten, die de afgelopen jaar aan de Amerikaanse president Obama zijn voorgelegd, zouden terroristische groepen zwakker zijn beoordeeld dan dat ze in werkelijkheid volgens de medewerkers van de inlichtingendienst zijn.

Het gaat onder meer om de terroristische organisaties IS en Al Nusra, een Al Qaeda tak in Syrië, die in de rapporten worden afgetekend als zwak, maar in werkelijkheid veel sterker zijn.

The Daily Beast heeft met elf medewerkers gesproken, die allen klagen over het ‘politiseren’ van de rapporten. Hun klachten worden door vijftig andere medewerkers gesteund.

Het Amerikaanse Pentagon is een onderzoek gestart. De problemen zitten volgens een anonieme bron bij de leiding bij Defensie.

Wat is er trending op social media? EenVandaag-redacteur Lammert de Bruin (@lammert) zet het elke dag op een rij in TrendingVandaag, Radio EenVandaag op NPO Radio 1. Kijk hier voor alle items die Lammert in TrendingVandaag bespreekt.

Ster advertentie
Ster advertentie