Facebook spoort suïcidale gebruikers op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Facebook spoort suïcidale gebruikers op

De software die Facebook gebruik om suïcidale gebruikers op te sporen, zal in meer landen worden ingezet. Sinds maart is de social mediagigant in de Verenigde Staten begonnen het geautomatiseerd scannen van berichten en reacties op teksten die kunnen wijzen op zelfmoordplannen. Deze berichten komen vervolgens terecht bij een Facebookmedewerker die probeert de betreffende gebruiker te helpen.

Door het herkennen van bepaalde patronen in de teksten die mensen delen, maar ook door te kijken naar reacties op ander berichten of het delen van bepaalde beelden, worden signalen herkend van mogelijke zelfmoordneigingen. De medewerker die dit via de software binnenkrijgt, adviseert dan bijvoorbeeld om een hulplijn te bellen en neemt in sommige gevallen zelfs contact op met de autoriteiten. In de afgelopen maand kwamen hulpverleners in ruim honderd gevallen in actie nadat de Facebook-software signalen detecteerde die wezen op een dreigende zelfmoord, schrijft CNN.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vanwege het succes van de test in de VS heeft Facebook nu besloten om dit systeem ook in andere landen uit te rollen. Weke landen dat zijn, wil het bedrijf niet zeggen, maar Nederland zal daar nog niet tussen zitten. Vooralsnog kan het nog in geen enkel EU-land worden ingezet, vanwege de Europese privacyrichtlijnen die het op deze manier scannen en verzamelen van berichten verbiedt.

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie