Verpleegkundigen uit de Filipijnen in Sittard: 'Alles tegen personeelstekort'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verpleegkundigen uit de Filipijnen in Sittard: 'Alles tegen personeelstekort'

Om het personeelstekort in ziekenhuizen tegen te gaan, heeft het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard vanaf komende week zes verpleegkundigen uit de Filipijnen in dienst. "Ze dragen bij aan het blijven draaien van operatiekamers en bedden, zodat we meer mensen kunnen helpen. We krijgen het nu niet weggewerkt", vertelt directeur David Jongen in Dit is de Dag.

Jongen doet 'alles' om aan extra personeel te komen en dit dus ook. De Filipijnse verpleegkundigen – die overigens bij lange na niet het hele personeelstekort oplossen – hebben een paar maanden Nederlandse les gehad en je kunt er dus een gesprek mee voeren, vertelt hij. "Ze starten met een buddy en huisvesting is geregeld", vertelt hij.

Druppel op een gloeiende plaat

Vakbond FNV is niet enthousiast. Bestuurder Wilma Peters vindt het 'een druppel op een gloeiende plaat'. "Je kunt de aandacht beter besteden aan de eigen medewerkers. Dat die met plezier en onder goede arbeidsvoorwaarden hun werk kunnen doen", vindt ze. "Dit is geen structurele oplossing, want die mensen zijn hier tijdelijk."

Jongen vindt het geen druppel op een gloeiende plaat. "We hebben nu twee operatiekamers dicht. Als het zou lukken om daar vijf à tien mensen werkzaam te laten zijn, dan kunnen we die weer open doen. Dan kunnen we inwoners die nu op de wachtlijst staan helpen. Dat is dus een hele grote druppel."

Betere salarissen

Peters denkt dat het personeelstekort bij de zorg best op te lossen is met betere salarissen en -arbeidsvoorwaarden. "Zes van de tien medewerkers onder de 35 vertrekken uit de zorg. Wat wij horen is dat mensen meer zeggenschap willen krijgen over hun roosters, dat zou al heel veel helpen. Geld is niet alles, maar de lonen in de zorg lopen tien procent achter op de markt, dus daar kan ook wel wat bij", vindt zij.

Jongen is het daarmee eens: "We moeten meer doen om uitstroom te voorkomen". Maar je kunt niet alles voorkomen, vertelt hij: "De komende tien jaar gaat 30 procent van mijn medewerkers met pensioen. Die stromen gewoon uit!"

Braindrain

Zorgeconoom Marcel Canoy wijst er op dat een braindrain kan zijn op bijvoorbeeld de Filipijnen. Luister het hele gesprek hieronder om daar meer over te horen:

Nederlands ziekenhuis haalt verpleegkundigen uit Azië

Ster advertentie
Ster advertentie