TrendingVandaag: Bankgegevens zichtbaar voor derden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. TrendingVandaag: Bankgegevens zichtbaar voor derden

[AVROTROS] De rekening van dat leuke restaurantje op de hoek, de hoogte van je loon, je hypotheek of die net iets te dure trui die je echt moest hebben... Informatie die nu nog alleen bestemd is voor jouw ogen en die van je bank. Maar vanaf januari 2018 kunnen ook derden meekijken naar je privébankgegevens.

Onder nieuwe Europese regelgeving zijn banken straks verplicht betaalgegevens van hun klanten te verkopen aan derden als die daarom vragen. Die partijen hebben daar wel een vergunning voor nodig. Ook moet je hier als klant toestemming voor geven, iedere keer dat de betaalgegevens in andere handen overgaan. Maar dat betekent wel dat je zelf als rekeninghouder iedere keer duidelijk nee moet zeggen tegen de bank als je niet wilt dat ze jouw gegevens aan andere bedrijven gaan verkopen.

Op social media zorgt de nieuwe regelgeving voor veel ophef. De Piratenpartij snapt dit wel, onze privacy komt hier mee in het geding. Want wat gaat er allemaal met die gegevens gebeuren? Dat is wettelijk vastgelegd onder een aantal voorwaarden: aan wie de gegevens worden verkocht, welk deel van de betaalgegevens worden geleverd en voor welk doel ze worden verkocht. Ook moet een consument altijd nee kunnen zeggen.

Wat is er trending op social media? EenVandaag-redacteur Martijn Rosdorff zet het op een rij in TrendingVandaag, Radio EenVandaag op NPO Radio 1. Kijk hier voor alle items die Martijn in TrendingVandaag bespreekt.

Ster advertentie
Ster advertentie