Charleroi: acht jaar geleden de lelijkste van de wereld, nu een bruisende stad

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Charleroi: acht jaar geleden de lelijkste van de wereld, nu een bruisende stad

[KRO-NCRV] Niets is wat het lijkt in het Belgische Charleroi. De groene heuvels zijn mijnafval. De grauwe fabriekshal een hippe disco. En hoewel het gemiddeld inkomen lager ligt dan in de rest van België staan de Carolo's, inwoners van Charleroi, bekend om hun gulheid. Charleroi, acht jaar geleden door de lezers van de Volkskrant uitgeroepen tot de lelijkste stad van de wereld. Stad met twee gezichten. Die roest en die bruist.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Marielle Beers in Charleroi, België.

Maandag: stadssafari door de 'lelijkste stad ter wereld'

Acht jaar geleden werd Charleroi door lezers van de Volkskrant uitgeroepen tot lelijkste stad ter wereld. Een reden voor kunstenaar Nicolas Buissart om vanuit Antwerpen terug te keren naar zijn geboortestad. Hij bedacht Charleroi Adventure, een stadssafari langs de meest imponerende en onverwachte plekken van de stad.

Video niet beschikbaar

Dinsdag: het Zwarte Land

De streek rondom Charleroi wordt ook wel le pays noir genoemd, het zwarte land. Dit vanwege de kolenmijnen. 61 jaar geleden vond bij Charleroi een van de grootste mijnrampen van Europa plaats. 262 mijnwerkers kwamen hierbij om het leven, waaronder ook de vader van Loris Piccolo.

Video niet beschikbaar

Woensdag: stadsvernieuwing

Het centrum van Charleroi is in een paar jaar tijd onherkenbaar veranderd. Er is veel gesloopt en gerenoveerd. Met als hoogtepunt het nieuwe winkelcentrum Rive Gauche. Om er te komen hoef je alleen maar tegen de stroom koopjesjagers in te lopen...

Video niet beschikbaar

Donderdag: onbetaalbare zorg

Armoede en vervallen huizen zorgen ervoor dat het slecht gaat met de gezondheid van veel inwoners van Charleroi. Voor mensen die een bezoek aan de huisarts niet kunnen betalen zijn er de praktijken van Geneeskunde voor het Volk. Dat zijn gezondheidscentra die voornamelijk in arme wijken zitten en zijn opgericht door een socialistische politieke partij, de PTB. Zo ook in de wijk Marcinelle...

Video niet beschikbaar

Vrijdag: van welvaart naar crisis

In de hoogtijdagen van de staalindustrie en de mijnbouw bruiste de stad Charleroi. Van heinde en verre kwamen arbeiders naar de stad om geld te verdienen. De fabrieken draaiden continue. Maar sinds de jaren tachtig sloten veel fabrieken hun deuren, zoals onlangs nog de Amerikaanse kraanfabrikant Caterpillar.
Inwoners Daniel Califice, Jean Marie Huijgens en Andre Boheme maakten zowel de glorietijd als de crisis mee.

Video niet beschikbaar

Volgende week bezoekt verslaggever Anne van der Veen het Italiaanse Napels. Lees hier meer verhalen van wereldburgers.

Ster advertentie
Ster advertentie