Dit is waarom we verslaafd zijn aan onze smartphone

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom we verslaafd zijn aan onze smartphone

[AVROTROS] We zijn massaal verslaafd aan onze smartphone en het is nog erger dan we denken. Dat zegt de auteur van het boek ‘Irresistible’, over de opkomst van verslavende technologie.

Volgens professor Adam Alter spenderen we dagelijks bijna drie uur aan het staren op ons mobieltje. Jongeren checken bijvoorbeeld volgens hem 18 keer per dag of vaker hun Snapchat account. Volgens hem raken we verslaafd vanwege de dopamine die vrijkomt bij het gebruik van de smartphone. "Omdat je hersenen gewend raken aan een bepaalde hoeveelheid dopamine wil je geleidelijk aan steeds meer en meer."

En, niet geheel verrassend, de industrie speelt daar gretig op in. Fabrikanten van computergames testen bijvoorbeeld verschillende versies en kijken welke versie het meest onweerstaanbaar is voor mensen en welke de aandacht het langst vasthoudt. Met hogere verslavings gevoeligheid tot gevolg.

Hij pleit in de New York Times voor wetgeving zoals in Zuid-Korea en China. Daar zorgen de zogeheten ‘Assepoesterwetten’ ervoor dat het voor jongeren onmogelijk is om na 12 uur ’s nachts nog online games te spelen.

Trending Vandaag

Ster advertentie
Ster advertentie