'Alcohol helpt bij spreken van een andere taal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alcohol helpt bij spreken van een andere taal'

Altijd al het gevoel gehad dat je Engels of Duits veel beter is na een paar glazen alcohol op? Dat kan kloppen. Want een lage dosis alcohol verbetert het spreken van een tweede taal, blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers van de Universiteit Maastricht, de University van Liverpool en King's College Londen gaven aan vijftig Duitsers een drankje met een lage dosis alcohol, dat werd aangepast aan het lichaamsgewicht van de deelnemer. De drank kwam overeen met 460 milliliter bier voor een man van 70 kilo. De andere helft van de groep kreeg een alcoholvrij controledrankje. Alle personen hadden recentelijk de Nederlandse taal geleerd, en moesten na het drankje Nederlands spreken.

Na afloop bleken de mensen met alcohol op dit beter te kunnen dan de andere groep. Vooral op het gebied van uitspraak was een opmerkelijk verschil te horen. Dat vonden ze niet zelf, maar werd bevonden door twee onafhankelijke juryleden die hun Nederlands beoordeelde.

Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de alcohol je meer moed geeft, maar voor een harde conclusie is is nog meer onderzoek nodig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TrendingVandaag 19 oktober

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie