De muzikale terugkeer van het Noorse schaatsen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De muzikale terugkeer van het Noorse schaatsen?

Ooit hadden wij Nederlanders maar één echte serieuze tegenstander in het langebaanschaatsen: Noorwegen. De Noor Johan Olav Koss stond volgens verhalen aan de leiding van een huisartsenpraktijk én reed in zijn vrije tijd wereldrecords aan flarden. Door andere Noren, zoals Geir Karlstad, dreigden bij sommige WK’s het podium zelfs té rood te kleuren.

Gelukkig voor onze Nederlandse schaatsers is er vrijwel niets meer over van de Noorse schaatstop. Goed nieuws voor hen, helaas voor de Noorderburen. Maar nu is er Kristian Varvik, hoop in bange dagen. Verdienstelijk schaatser, en zoon van een Olympisch schaatser, maar opvallender: ook zanger.

Kristian maakte, samen met zijn broer, het nummer Here’s To Norway, een lied mét schitterende videoclip, die het Noorse schaatsen moet redden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een aantal vrij vertaalde fragmenten uit de tekst: “Ik ben een slechte rapper, maar dit lied over mijn sport is erg belangrijk. Ik ben straatarm, heb geen grote auto en meisjes willen me niet.”

"Ik ben geen Nederlander, dus geen grote ster, maar in Noorwegen weten ze wie ik ben." En dan nog het refrein: "Noorwegen, we hebben je steun nodig, wohoo!"

Varvik vertelde in een interview zijn motivatie achter het nummer: "Mensen kennen het schaatsen bijna niet meer; vooral jongeren denken nu eerder aan ijshockey en kunstrijden. In het langlaufen zit bijvoorbeeld veel meer geld. Ik hoop dat de Noorse schaatsbond door deze aandacht ook weer wat sponsoren krijgt. Ik wil helpen om het langebaanschaatsen in Noorwegen weer groot te maken."

Wij wensen Kristian in elk geval veel succes!

Wat is er trending op social media? Redacteur Martijn Rosdorff (@martijnrosdorff) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk hier voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie