Mac-gebruikers jarenlang bespied via hun webcam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mac-gebruikers jarenlang bespied via hun webcam

Vaak denken Mac-gebruikers dat ze beter beveiligd zijn tegen virussen en malware dan Windows-gebruikers. Maar er is ontdekt dat een virus al vijf jaar lang honderden webcams van Mac-gebruikers in de gaten houdt.

De malware waarmee mensen worden bespioneerd heet Fruitfly en is ontdekt door Patrick Wardle van beveiligingsbedrijf Synack. De ontdekker waarschuwt nu Mac-bezitters, schrijft RTLZ. "Veel mensen overschatten de beveiliging van hun computer."

Mensen downloaden het ongemerkt door op een link te klikken waardoor op afstand de webcam en microfoon van je computer kan worden ingeschakeld. En dat niet alleen. Het virus kan ook wachtwoorden en e-mailverkeer onderscheppen.

Wardle stelt dat de malware is gemaakt door 'mensen die ziek zijn in hun hoofd' omdat het virus voor spionage kan worden gebruikt. Ook bij gewone gebruikers, zo waarschuwt hij. Fruitfly is een variatie op een oudere ransomware die wel door de beveiliging van Macs wordt herkend. De nieuwe variant wordt inmiddels herkend door bijna de helft van de virusscanners, dus zo kun je hem weer van je computer af krijgen. Apple is inmiddels om een reactie gevraagd wanneer er een beveiligingsupdate komt.

Wat is er trending op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het elke dag op een rij in TrendingVandaag. Kijk hier voor alle items die Lammert in TrendingVandaag bespreekt.

Ster advertentie
Ster advertentie