Privé camera's massaal gehackt, ook in Nederland

foto: HNLfoto: HNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Privé camera's massaal gehackt, ook in Nederland

Het is groot nieuws in België. Op een Russische website staan gehackte privé-beelden van bewakingscamera’s. Dat kan al een tijd, maar er is sinds 2015 nog niks veranderd.

Op deze website kan je kiezen uit honderden camera's waarvan de wachtwoorden zijn gekraakt. Nou ja, gekraakt. Vaak is het wachtwoord door de fabrikant van de camera ingesteld op bijvoorbeeld de cijfers 1234, of 0000, dus echt ingewikkeld om te hacken is het niet.

Als je naar die website gaat zie je dus honderden shots van camera’s, live, terwijl de eigenaren van die camera’s geen idee hebben dat ze voor de hele wereld te kijk staan. De site bestaat al twee jaar, maar laat zich nergens door weerhouden.

Gehackte privé-beelden

Maar het wordt nog gekker. Vannacht werden wij benaderd door een informant die ons camerabeelden uit Nederland voorschotelde. En dat was schokkend. Mede omdat het privé-beelden betreft. Zo keken wij mee in de slaapkamer van een kind.

Er zijn honderden Nederlandse camera’s te bekijken op de website van insecam.

Wat is er trending op social media? Redacteur Martijn Rosdorff (@martijnrosdorff) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk hier voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Prive camera's massaal gehackt

Ster advertentie
Ster advertentie