Muzikanten in Napels vullen nog altijd het straatbeeld

foto: Anne van der Veenfoto: Anne van der Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. Muzikanten in Napels vullen nog altijd het straatbeeld

Met een werkloosheid die bijna is opgelopen tot 50% is het voor veel Napolitanen sappelen. Velen hebben meerdere baantjes om rond te kunnen komen. En wie muzikaal is gaat de straat op om muziek te maken, een eeuwenoude traditie in Napels. Verslaggever Anne van der Veen zoekt samen met Napels-kenner en journalist Ralf Groothuizen deze straatmuzikanten op. Ze spreekt onder andere met mandolinespeler Pierangelo Fevola.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Anne van der Veen vanuit Napels.

Pierangelo Fevola, Mandolinespeler

''Ik ben trots dat ik tot de eeuwen oude traditie van Napolitaanse straatzangers behoor. Het is goed om ergens bij te horen. Maar dat er al eeuwen gezongen wordt in de straten van Napels, wil niet zeggen dat het een makkelijk bestaan is."

"Mijn inkomsten variëren, soms verdien ik vijf euro en soms honderd. En dan doe ik het goed, want ik ben een professioneel opgeleide muzikant. Wat zingen en spelen op straat moeilijk maakt is dat het publiek nooit honderd procent aandacht voor je heeft. Er zijn hier in Napels altijd wel auto’s en brommers die hard langs je rijden. Om daar bovenuit te komen is niet makkelijk."

"De stegen in Napels zijn donker, maar de straatzangers zorgen ervoor dat het er lichter wordt. De inwoners van Napels houden van muziek en we hebben een rijke traditie aan nummers die iedereen kent. Sommige straatzangers hopen op een doorbraak, net als Napels bekendste straatartiest ooit: de operazanger Enrico Caruso."

"Ik heb die hoop niet per se. Als je echt wil doorbreken dan moet je niet in Napels blijven. Dan moet je net als Caruso ooit gedaan heeft naar de Verenigde Staten, want daar liggen de kansen. Niet in Napels.''

Over leven in de stad is elke werkdag te horen op NPO Radio 1, rond 10.30 uur. Lees hier meer verhalen van wereldburgers en luister of kijk hier de reportage.

Ster advertentie
Ster advertentie