YouTube verandert zoekfunctie na fake filmpjes Las Vegas

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. YouTube verandert zoekfunctie na fake filmpjes Las Vegas

YouTube staat al jarenlang vol met complottheorie-video’s. De complotten over de schietpartij deze week in Las Vegas zijn nu aanleiding om dit aan te pakken. YouTube heeft het algoritme van hun zoekfunctie aangepast. Hierdoor komen betrouwbare nieuwsbronnen bovenaan de zoekresultaten als je bijvoorbeeld op ‘Las Vegas Shooting’ zoekt. En niet perse de meest bekeken filmpjes die soms 'fake news' bevatten.

YouTube stelt dat ze al langer bezig waren om de zoekfunctie aan te passen om zo voor betrouwbaardere content te zorgen. Eigenlijk zou dit over enkele maanden pas worden uitgerold, maar de gebeurtenissen in Las Vegas en de complotfilmpjes daarover zijn aanleiding om het nu al te veranderen.

In de complotfilmpjes wordt fake-informatie verspreid over bijvoorbeeld de schutter. Ook wordt er in sommige veel gedeelde video’s gesteld dat er sprake was van meerdere schutters.

Het gaat hierbij om video's zoals de onderstaande:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie