Bestaat Napels over een paar jaar nog?

foto: Anne van der Veenfoto: Anne van der Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestaat Napels over een paar jaar nog?

Bestaat Napels over een paar jaar nog? Vulkanologen over de hele wereld houden zich hier mee bezig. In recente rapporten van het gerenommeerde Vulkanologisch Observatorium in Napels zijn verontrustende cijfers te lezen. Volgens hen zijn de vulkanen rondom Napels zo actief, dat er over drie tot vijf jaar al een enorme uitbarsting kan zijn.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Anne van der Veen vanuit Napels.

Guglielmo, gids op de vulkaan Solfatara

“Mensen vragen wel eens: Waarom wonen jullie op de Vulkaan? Dat is toch gevaarlijk? Ik vertel ze dan dat mensen zich al eeuwen aangetrokken voelen, juist door die vulkaan, omdat de grond zo vruchtbaar is. Wie bij de vulkaan woont, heeft nooit te weinig eten."

"Wetenschappers zeggen dat er een kans is, dat er over drie jaar al een grote uitbarsting komt hier in Napels. Ik denk dat ze overdrijven. De wetenschappers moeten hun brood verdienen en maken het erger dan het is, zodat iedereen schrikt en ze weer wat aandacht krijgen."

"Als ik zo’n bericht lees in de krant, dan grijp ik even naar mijn kettinkje. Aan dat kettinkje zit een duivelshoorntje of een fallussymbool, het is maar hoe je het wil zien. Veel mensen dragen die ketting hier. Als je over het kettinkje strijkt, brengt dat geluk."

"Ik denk dat de Napolitaan echt gevormd wordt door hier te wonen. We zijn bijgelovig, we kijken uit voor zwarte katten en weten welke plek aan tafel geluk brengt. We moeten ons aan dit soort dingen houden. Want als je in een gebied woont waar zomaar een vulkaan kan ontploffen, kan je er beter alles aan doen omdat te voorkomen."

Over leven in de stad is elke werkdag te horen op NPO Radio 1, rond 10.30 uur. Lees hier meer verhalen van wereldburgers en luister of kijk hier de reportage.

Ster advertentie
Ster advertentie