TrendingVandaag: Vindicat opnieuw onder vuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. TrendingVandaag: Vindicat opnieuw onder vuur

Opnieuw ligt de Groningse studentenvereniging Vindicat onder vuur op social media. Vandaag werd bekend dat tijdens een ontgroening een student het ziekenhuis is beland. De jongen zou op zijn hoofd zijn geslagen, waardoor hij een hersenoedeem opliep.

Dit na het eerdere nieuws deze maand over een meisje dat denkt aangerand te zijn tijdens die ontgroening én de vorige week gepubliceerde ‘bangalijst’. Horen verengingen als Vindicat eigenlijk nog wel thuis op de lijst van Cultureel Erfgoed, vragen sommige mensen zich af op social media.

Vindicat doet in alle zaken zelf onderzoek en neemt ook zelf maatregelen zoals schorsingen. Want er is net als bij de bangalijsten geen aangifte gedaan.

Leden van Vindicat klagen over het vervelende beeld dat naar buiten toe nu is ontstaan over ze. In de Universiteitskrant zegt iemand van de studentenvereniging: "We worden nu afgeschilderd als een stel randdebielen. We worden allemaal over één kam geschoren. We hebben nu een idee hoe het voelt om een minderheidsgroep te zijn."

Luister hieronder TrendingVandaag terug:

Het is niet de eerste keer dat Vindicat in opspraak komt. In het verleden zijn er zelfs eerstejaarsstudenten overleden door de ontgroeningspraktijken van de vereniging.

  • In september 1997 komt een eerstejaars Vindicater om het leven. Een kampleider reed met zijn auto over de jongen heen. In het donker had hij hem niet zien liggen.
  • Een paar weken later ging het weer mis bij de vereniging. De 18-jarige Reinout Pfeiffer moest een liter jenever drinken voor een plekje bij een studentenhuis van Vindicat. Hij had de drank eigenlijk moeten uitbraken, maar dat mislukte. Die avond kreeg de jongen in zijn slaap een epileptische aanval, waar hij direct aan overleed.

Wat is er trending op social media? EenVandaag-redacteur Lammert de Bruin (@lammert) zet het elke dag op een rij in TrendingVandaag, Radio EenVandaag op NPO Radio 1. Kijk hier voor alle items die Lammert in TrendingVandaag bespreekt.

Ster advertentie
Ster advertentie