Je dronken persoonlijkheid is je echte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Je dronken persoonlijkheid is je echte

Je hebt mensen die gezellig worden als ze dronken zijn, maar ook mensen die gaan schreeuwen, vervelend worden of gaan huilen. Voor al die mensen is er nieuws: je dronken persoonlijkheid is je echte persoonlijkheid. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Psychological Science is er geen enkel verschil tussen je dronken persoonlijkheid en je nuchtere jij. Het is alleen de manier hoe wij het zelf beleven die het anders maakt.

In het onderzoek moesten 156 deelnemers hun persoonlijkheden beschrijven: dronken en nuchter. Vervolgens kregen ze alcohol te drinken, moesten ze spelletjes spelen en puzzels oplossen met andere mensen. Daarna werden hun persoonlijkheden door drie groepen beoordeeld: door zichzelf, door hun mede-feestgangers en door een groep nuchtere mensen.

En wat bleek? De mensen die gedronken hadden vonden dat ze héél erg veranderd waren, maar de neutrale mensen die niet gedronken hadden, vonden dat reuze meevallen. Eén ding viel wel op: mensen met drankjes op waren wel wat extraverter.

Waar het eigenlijk op neerkomt: jij denkt dat je een ander persoon bent als je gedronken hebt, maar anderen vinden je nog hetzelfde, alleen wat uitbundiger. Een hele geruststelling. Of niet natuurlijk.

TrendingVandaag 4 september

Wat is er trending op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk hier voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie