TrendingVandaag: 'Nepnieuws gaat nooit verdwijnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. TrendingVandaag: 'Nepnieuws gaat nooit verdwijnen'

[AVROTROS] Er is al veel te doen geweest rondom nepnieuws op Facebook. De Amerikaanse presidentverkiezingen zouden zelfs in het voordeel van Trump zijn beïnvloedt door nepnieuws. Gisteravond maakte Facebook bekend dat er grootste veranderingen op komst zijn om dit aan te pakken.

Martijn Rosdorff vertelt over nepnieuws in TrendingVandaag:

Al een tijdje klinkt de oproep aan platforms als Facebook om iets te doen aan het verspreiden van nepnieuws. De grote baas Mark Zuckerberg liet eerder weten dat Facebook wat hem betreft alleen een doorgeefluik is van wat mensen posten en dus geen verantwoordelijkheid heeft.

Maar nu is dat ineens anders. Als gebruikers een bericht zien dat niet klopt, dan kunnen ze binnenkort op een knop drukken om dat te melden. Drukken er genoeg mensen, dan gaat er een melding naar een soort commissie en die gaan het bericht bestuderen en beoordelen.

Als Facebook denkt dat het inderdaad nepnieuws is, of dat het dat zou kunnen zijn, dan krijgt het bericht een waarschuwingslabel bovenaan het bericht een stempel met ‘disputed’, controversieel dus.

Labels

Of dat gaat helpen is de vraag. Sanne Kruikemeier, universitair docent in de communicatiewetenschappen vindt dat we het effect van zo'n label niet moeten overschatten. Het blijkt dat mensen er niet heel erg op letten. We weten dat dankzij onderzoek naar 'gesponsorde links', mensen herkennen dat niet, ondanks de labels.

Het bericht wordt bovendien niet verwijderd. Je kan het blijven delen maar dan nu met dat stempel. Volgens Kruikemeier gaat nepnieuws nooit verdwijnen en is het probleem al zo oud als de journalistiek.

Wat is er trending op social media? EenVandaag-redacteur Martijn Rosdorff zet het op een rij in TrendingVandaag, Radio EenVandaag op NPO Radio 1. Kijk hier voor alle items die Martijn in TrendingVandaag bespreekt.

Ster advertentie
Ster advertentie