Winnie de Poeh spoorloos verdwenen

foto: Twitterfoto: Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Winnie de Poeh spoorloos verdwenen

Schokkend nieuws voor Chinese Winnie de Poeh fans: de troetelbeer is van het Chinese internet verdwenen. Ook zijn vrienden Tijgetje, Iejoor en Knorretje zijn er niet meer te vinden.

De Chinezen noemen de guitige beer 'Little Bear Winnie'. Als er op deze term wordt gezocht komt de tekst 'De content is illegaal' in beeld. De Chinese overheid heeft nog geen officieel statement naar buiten gebracht, maar The Financial Times lijkt het antwoord wel te weten. Volgens de krant wordt de Chinese president Xi Jinping nogal eens vergeleken met Winnie de Poeh. Aangezien het jaarlijkse congres van de Communistische Partij dichterbij komt is dat geen goede pr voor de president.

De eerste vergelijking met het snoezige beertje werd in 2013 gemaakt, toen Xi de toenmalige Amerikaanse president Obama bezocht. Zoek de verschillen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inderdaad: Xi, lees Winnie de Poeh, wordt vergeleken met Obama (Tijgertje).

Maar de rel gaat verder, want Toen Xi de Japanse premier Shinzo Abe bezocht deed dat de Chinezen dan weer aan dat andere vriendje van Winnie de Poeh denken.

Inderdaad: Iejoor, de ezel.

Censuur

De Chinezen zijn inmiddels goed in het omzeilen van censuur op het Chinese internet. Codewoorden maken het mogelijk om kritiek op de machthebbers uit te oefenen zonder dat die dat gelijk doorhebben. Wie bijvoorbeeld op het Chinese Twitter wilde melden verhoord te zijn door de politie, gebruikte in 2013 de metafoor 'thee drinken'. Zo was Winnie de Poeh een codewoord om iets over de Chinese president te zeggen. Nu is het dus weer zoeken naar een nieuw codewoord.

Ster advertentie
Ster advertentie