Tweede Kamerverkiezingen 2023
VPRO

'Economische paragraaf BBB is killing voor de boer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Economische paragraaf BBB is killing voor de boer'

De boerenpartij van Caroline van der Plas staat bovenal bekend als de partij die opkomt voor de boerenbelangen. Maar in OVT vertelt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers dat hij in de plannen van de BBB vooral een voortzetting van de landbouwpolitiek ziet die al decennia in Nederland gevoerd wordt. Dat beleid is volgens hem wel goed voor de bio-industrie, maar niet per se zo goed voor de kleinere boer.

Halvering aantal boeren

Rooijakkers stelt dat het Nederlandse landbouwbeleid zich opmerkelijk genoeg laat kenmerken door de continue halvering van het aantal boerenbedrijven per generatie. "We praten nu over ongeveer 50.000 boerenbedrijven. Dat waren er in het jaar 2000 ongeveer 100.000, en in 1975 waren het er 200.000."

Die terugkerende halvering zit hem volgens de cultuurhistoricus alles te maken met het beleid van intensivering en schaalvergroting waarbij boeren hun bedrijf steeds verder moeten laten doorgroeien, willen ze concurrerend blijven.

Rooijakkers stelt dat het juist dat beleid is dat de BBB wil voortzetten: "De BBB is eigenlijk de partij van de boeren zoals die nu zijn. Dat zijn degenen die zijn overgebleven na de schaalvergroting. Dat zijn de mensen van de bedrijfsvoering, de winnaars. Dat zijn ook de boeren met wat de Rabobank 'goede leningen' noemt. Maar heel veel mensen in het grote middensegment, van het gezinsbedrijf, waar de BBB voor zegt ook op te komen, die vallen juist in de categorie ‘slechte leningen'."

'Er blijven maar een paar kleine over'

De cultuurhistoricus stelt dat de BBB niet doorheeft dat hun romantische beeld van de boer haaks staat op het economisch beleid dat ze voor ogen hebben. "We hebben het hier over industriële landbouw, niet een harmonisch platteland. De hele infrastructuur van een platteland is al niet eens meer toegerekend op die enorme machines." "Die boeren die nu stemmen op de BBB met het idee dat dit beleid hun gaat helpen, die misrekenen zich. Want die jonge generatie die valt uit de rij. Er blijven er maar een paar kleine over."

Op de vraag hoe de BBB en Caroline van der Plas het beter kunnen doen heeft Rooijakkers een duidelijk antwoord klaarliggen: "Maak Aalt Dijkhuizen geen landbouwminister. Dat wil Caroline heel graag. Hij is van het old boys network dat juist schaalvergroting en intensivering nastreeft. Zet in op dat gezinsbedrijf. Het moet echt mogelijk zijn om een gezond inkomen te halen zonder al te gekke winstmaximalisatie."

"Zorg dat wij weer naar een kringlooplandbouw komen zodat ook de ecologische plafonds gerespecteerd worden. Ik vind de sociaal-culturele paragraaf van de BBB mooi, maar de economische paragraaf is killing voor de boer."

Luister het speciale OVT verkiezingsuur: - OVT

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie