Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

'De ChristenUnie helt te veel naar links'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De ChristenUnie helt te veel naar links'

De ChristenUnie koerst te veel naar links, vindt Emile van Velsen, voormalig interim-directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij. In de uitzending van het Dit is de Dag Verkiezingscafé (EO) legt hij zijn onvrede voor aan lijsttrekker Mirjam Bikker: "Wordt de stille meerderheid nog wel voldoende gehoord?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Christelijk-sociaal heb ik altijd begrepen als sociaal samenleven tussen mensen die links en rechts zijn", zegt Van Velsen, voormalig interim-directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie en partijlid vanaf het eerste uur. "Het lijkt erop dat de ChristenUnie nu toch meer naar links helt."

Zo refereert hij naar de situatie vorig jaar waarbij de ChristenUnie in de knel kwam met immigratie. Verschillende leden wilden dat de asielplannen van het kabinet werden teruggedraaid, waarna een extra partijcongres werd ingelast en een voor de partij ingewikkelde deal volgde: "Een hele kleine activistische groep mensen lijkt de beeldvorming rondom immigratie gekaapt te hebben." Is de ChristenUnie nog een partij van het midden met een verbindend karakter, vraagt hij zich hardop af.

Er worden soms te ideologische discussies binnen de partij gevoerd, vindt Van Velsen. "Laten we naast activisten ook de stem horen van mensen die minder hard van zich laten horen? Dat zijn heel veel mensen en die voelen zich vaak niet gehoord. Hoe helpen wij de stille meerderheid?"

Elkaar bevragen

Volgens Bikker is de partij voluit christelijk-sociaal en breed georiënteerd. Juist dat maakt dat de partij in staat is zichzelf te bevragen, vindt ze. Dat dit nog weleens een spagaat oplevert, ontkent ze niet. "Ik ken ook een partij met één lid", refereert ze naar de PVV. “Dan heb je een heel ander gesprek en kan je de denkfout maken dat je elkaar niet meer bevraagt. En dat lukt in onze partij juist heel goed."

In het Kieskompas schuift de ChristenUnie een stukje naar links vanwege haar armoedebeleid, aldus Bikker. "We zitten behoorlijk in het midden, maar schuiven naar links als het gaat om sociale zaken. Omdat wij investeren in het terugdringen van armoede. Voor mij is dat niet christelijk-sociaal van linksigheid, dat is christelijk-sociaal in de zin dat werken moet lonen. Dat vind ik een hele belangrijke waarde. Dan zij het maar zo dat we net een tikkie naar links zitten."

Deur op de klink

Het is niet dat de ChristenUnie uit twee flanken van links en rechts bestaat, zegt Bikker. "Er is een heel stevig stuk ChristenUnie dat voluit staat voor die christelijk-sociale politiek."

Dat laten het verkiezingsprogramma en stemgedrag van het landelijke congres volgens haar ook zien: "Dan zie je uiteindelijk dat daar een deur zit op de klink. Ook als het gaat om migratie."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie