Laag door de Jura naar Bern
- Nieuws
- Laag door de Jura naar Bern
In Moirans-en-Montagne hing zondag al een sfeer van grote verwachting. Er was een leuke manifestatie georganiseerd met een oefenklimwand voor kinderen op het plein voor de sporthal. De gele borden met de zwarte peilen gaven al de rijrichting aan op de Rue Voltaire en de Rue Pasteur, de centrale ader in het stadje aan de voet van het Jura-gebergte.
Voor het rechthoekige stadhuis op de Place Robert Monnier spuwden vier fonteinleeuwen hun water, voor deze keer omgeven door een steiger met feestelijke doeken over de start van de Touretappe in de Jura.
De oude jongens van het stadje zaten tegenover gezellig bijeen op het terras van Chez Fred. Even verder, op de Place de Verdun had Hotel Restaurant Lacuzan zich uitgedost met een mega-bollentrui, opgehangen aan de gevel van de eerste verdieping, boven het terras.
Moirans-en-Montagne was klaar voor het allereerste vertrek van een Touretappe ooit. Het is goed voor de publiciteit van het lokale speelgoedmuseum – ze zijn er leidend in speeltjes van hout. Ik wandelde nog wat verder en kwam bij de eenvoudige Église Saint-Nicolas. Volgens het bord voor de ingang is het simple, sobre, massive et solide. Ik hoef dat niet te vertalen, om een beeld te geven van heel Moirans-en-Montagne.
Ze moeten het er hebben van het toerisme, vooral van het nabije, langgerekte stuwmeer van Vouglans. Zo’n dorp alleen kan niet betalen wat de Tour vraagt voor de kostelijke publiciteit: rond de 50.000 euro. Dat wordt dus opgebracht door het hele collectief aan attracties. Moirans maakt er dus zijn debuut mee, net als de aankomst: Bern, in een nog nooit vertoond geheel van contrasten. De Zwitserse hoofdstad betaalt naar schatting meer dan 200.000 euro om de Tour drie dagen over de vloer te hebben: eerst als maandagse aankomst, dan als Zwitserse matras van de rustdag, gevolgd door het vertrek.
Ik heb me laten vertellen dat het een aanloop is naar een mogelijke Grand Départ van de Tour in Zwitserland. Dat gaat iets duurder worden voor Bern: rond de vijf miljoen, alleen al voor het aankopen van de Tour.
In Moirans-en-Montagne zijn ze al rijk genoeg met een gewoon vertrek van een rit. Voor de Jura vind ik het sneu, in het bijzonder voor een klassieke Tour-top: de Col de la Faucille. Hij wordt overgeslagen als Jurassic Park voor echte klimmers, ruim 1300 meter hoog. Dinosauriërs van de Tour zijn er boven gekomen. Gino Bartali voor het eerst, 1951. Féderico Bahamontes in ’58. Juan Miguel Mercado was de laatste, in 2004.
Eigenlijk is het een heel origineel idee van wedstrijdbaas Thierry Gouvenou om in een vlakke Jura-etappe naar Bern te rijden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Tour de Jeroen
Jeroen Wielaert is voor de dertigste keer onderweg in Frankrijk. Hij vertelt voor NPORadio1.nl eigenzinnige omgevingsverhalen over de culturele en sportieve kruispunten van de Tour de France. Waar de Grote Ronde komt, is hij al geweest...