Tour de Jeroen

Seks in de Tour is vooral iets van vroeger

foto: Jeroen Wielaertfoto: Jeroen Wielaert
  1. Nieuwschevron right
  2. Seks in de Tour is vooral iets van vroeger

Een keurig opgemaakt tweepersoonsbed, twee kussens. Het is het logo bij de rubriek Sex Tour in de Franse krant Libération, bijgenaamd Libé. Om de paar dagen komt het progressieve dagblad met beschouwingen over de geslachtelijke kanten van de Tour, naar eigen zeggen om de sesverhalen te onthullen die het peloton opwinden. Onbedoeld zegt dat ledikantlogo alles in zijn braafheid: het bed is niet omgewoeld.

Ik vertel dit in een warme hotelkamer bij een solistisch beslapen tweepersoonsbed.

In Bern zag ik vriendinnen en echtgenotes bij de bus van Sky, de dames van Ian Stannard en Luke Rowe. Stannard hief even een forse baby omhoog, wat aannemelijk maakte dat hij daarvoor de liefde bedreven heeft. Het is sterk te betwijfelen dat hij daarvoor ook de rustdag heeft benut in zijn kamer in Hotel Bellevue au Lac in het Zwitserse Hilterfingen.

Ik denk dat ploegbaas Dave Brailsford niet aan de deuren hoeft te luisteren om het rumoer van ongeoorloofd geslachtsverkeer te horen. In het moderne keurslijf is dergelijke opwinding taboe, althans, in juli, tijdens de Tour.

Libé haalde de goede oude tijd van de opdringerige dames op: le bon vieux temps des groupies. Bernard Hinault vertelde over de vrouw die hem vaak naaktfoto’s stuurde, genomen in een pasfotoautomaat, steeds in verschillende poses. Ik stelde me daarbij voor hoe ze in zo’n cabine stapte, zich uitkleedde, de munten in de gleuf deed en haar houdingen aannam. Ik vroeg me af hoe de mensen keken die buiten voor het gordijn stonden, ongeduldig wachtend op hun pasfotomoment, of dat iemand even aan het doek friemelde. Het was ver voor de introductie van de term selfie. Het gaf wel iets aan van het vrouwelijk vuur om de aandacht van Hinault te trekken.

De Tourgeschiedenis bewaart meer pikanterieën onder de lakens. Ik herinner me dat verhaal van Limburger Jefke Janssen die in 1947 in een merkwaardige combiploeg reed van Hollanders en zogenaamde Etrangers de France, in Frankrijk wonende buitenlanders. Janssen deelde een kamer met de Belg Victor Joly. Die was na het avondeten nog wat gaan buurten in de etappeplaats. Toen Janssen later de kamer opkwam voor de nacht en de deken opsloeg zag hij de naakte billen van de vrouw die Joly had meegenomen, zonder haar verder te willen delen met Jefke.

Ah, die mooie zomers van olala!

Renners zijn net als andere topsporters acteurs vol seksappeal: rijk en beroemd, hun hoofden en lichamen zinderen van erotiek. Reken maar dat Tom Dumoulin fel begeerd wordt, maar voor hem geen ‘pro-ho’ aan het lijf, zoals de hunkermeiden tegenwoordig in Amerika genoemd worden.

Als Libé iets uit de doeken doet is het hoe seksloos de Tour van tegenwoordig is. De uitleg: door de grote economische belangen, in samenhang met het sterke verhogen van de prestatie wordt het lichaam van een atleet half in beslag genomen en sluiten de ploegen hun renners op.

Het moet ook met de eeuwige strijd tegen doping te maken hebben. Wat niet mag worden geslikt, moet van binnen komen. Dus is het van groot belang om geen lichaamseigen testosteron te verspuiten, hoe zalig seksuele ontspanning ook is. Eén orgasme, en het kan mis gaan, omhoog naar Finhaut-Emosson.

Seks in de Tour: het is nostalgie. Opwinding van vroeger. Naaktfoto’s uit een automaat, ergens opgeborgen in een la onder oude klassementen. Nu is het de Ronde zonder, le Tour de Sans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tour de Jeroen
Jeroen Wielaert is voor de dertigste keer onderweg in Frankrijk. Hij vertelt voor NPORadio1.nl eigenzinnige omgevingsverhalen over de culturele en sportieve kruispunten van de Tour de France. Waar de Grote Ronde komt, is hij al geweest...

Lees meer van columnist Jeroen Wielaert

Ster advertentie
Ster advertentie