Tour de Jeroen

Een moderne vlerk

foto: Jeroen Wielaertfoto: Jeroen Wielaert
  1. Nieuwschevron right
  2. Een moderne vlerk

De naam Avenue du Maréchal Foch past heel goed bij de locatie, maar het is niet de eerste bestemming waar de Tourreiziger langs de Loire aan denkt bij het binnenrijden van Saumur. Doorgaans willen de mensen het kasteel hoog boven de stad zien. De laan, genoemd naar de grote Franse held uit de eerste wereldoorlog, biedt andere attracties: een indrukwekkend militair complex, het oude centrum van de Cavalerie.

Strenge gebouwen staan er in vaalwit steen bij een uitgestrekt oud oefenterrein, omzoomd door platanen die zijn kortgeknipt als jonge rekruten. Het Village Départ is er vannacht neergezet, vlak naast een veld dat vol staat met tanks. Het is nog maar net na het vertrek uit Normandië, met de herinnering aan al die Amerikaanse bevrijders van 1944. Alsof de Tourdirectie bezig is met het aanhalen van de banden met het leger.

Goed dat er ook andere verbanden te leggen zijn, ver van generaals en soldaten. In Granville koesteren ze de herinnering aan modekoning Christian Dior. Saumur is de geboorteplaats van zijn legendarische collega Coco Chanel, geboren Gabrielle Bonheur. Zij vooral heeft de Franse vrouw opnieuw aangekleed in de loop van de twintigste eeuw, maar liet haar ook anders ruiken, als revolutionair geurontwerpster. Haar Chanel nummer 5 uit 1921 was een sensatie. Er kwam geen bloemenwalm van af. Coco legde uit: ‘Een vrouw moet ruiken als een vrouw en niet als een roos.’

Ik heb het zelf niet gesnoven, maar het kan zijn dat de Ronde-missen van de Tour nog een variant van Coco aanbrengen voor ze het podium opgaan. Bij het zien van sommige huldigingen heb ik wel eens het idee dat ze anti-muggenspray gebruiken voor onappetijtelijke coureurs, maar dat is zeker niet het geval voor Peter Sagan. Het kan zijn dat de meiden zelf hun billen even besproeien met Cococul, hunkerend naar een stout Slovaaks klapje. Maar dat doet Peter niet meer…

Sagan: dat is de sage van een moderne vlerk uit het oosten. Een jongen waar de mensen zich graag in spiegelen: anarchistisch, wars van het geformateerde leven van alledag.

Sagan. De naam ligt de Fransen goed op de tong. Hij kan geen familie zijn van de beroemde existentialistische schrijfster Françoise. Ze werd geboren met de achternaam Quoirez, maar ontleende haar auteursnaam aan Proust. Haar beroemdste boek is Bonjour Tristesse. Peter Sagan komt nu met Salut aux Successes.

Het grote klassieke werk van Alexandre Dumas moet worden herschreven tot de Vier Musketiers met het nieuwe koppel D’Artagnan-Sagan. Ze noemen hem in Frankrijk graag een Rockster. Ik wacht op zijn plaat Rearwheals and Rainbows, achterwielen en regenbogen, naar de dingen die hem zo kenmerken. De Tour gaat langs de Loire, dus er komt ook nog eens een keer een Chateau Sagan. En over parfum gesproken: Peter is merk genoeg om zijn zweet te laten bottelen tot zijn Eau Sagan numéro 1.

Bovenal is hij een man van begeestering: het Saganisme. Ze zullen deze dag weer helemaal in hem zijn, van Saumur tot Limoges.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tour de Jeroen
Jeroen Wielaert is voor de dertigste keer onderweg in Frankrijk. Hij vertelt eigenzinnige omgevingsverhalen over de culturele en sportieve kruispunten van de Tour de France. Waar de Grote Ronde komt, is hij al geweest...

Ster advertentie
Ster advertentie