Sven op 1
WNL

D66: landbouwbrief Adema krijgt dikke onvoldoende en moet opnieuw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: landbouwbrief Adema krijgt dikke onvoldoende en moet opnieuw

De perspectiefbrief van Landbouwminister Adema (CU) over de toekomst van de boeren in Nederland van afgelopen vrijdag krijgt van D66 "een dikke onvoldoende", aldus stikstofwoordvoerder Tjeerd de Groot in Sven op 1.

Het Kamerlid had maandagochtend geen goede woorden over voor het werk dat zijn coalitiegenoot heeft afgeleverd. “Het is heel teleurstellend dat dat er op dit moment geen keuzes worden gemaakt terwijl de sector te springen staat”, zo meldde hij. Adema doet het volgens De Groot niet beter dan zijn voorganger Henk Staghouwer. “Ook stevig niks doen is niks doen”, luidt zijn oordeel.

Adema zette afgelopen vrijdag in zijn perspectiefbrief uiteen dat hij de landbouw van de toekomst wil vormgeven in een landbouwakkoord dat er volgend jaar moet liggen en moet zijn voorzien van een handtekening van alle betrokken partijen. De Groot betreurt die aanpak. “De minister moet het coalitieakkoord uitvoeren en daarin staat dat we naar een ander landbouwmodel moeten”, aldus het Kamerlid. “Dat moet hij eerst uitwerken. Als dit is gedaan, kan hij met iedereen in gesprek gaan.”

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Huiswerk opnieuw

Volgens de Groot staat het landbouwbeleid op dit moment stil. “Wat in deze toekomstperspectief staat, stond ook al in de nota van Carola Schouten.” De stikstofwoordvoerder wil dat Adema helder uitwerkt hoe de kringlooplandbouw eruit moet komen te zien. “Wat D66 betreft moet het huiswerk opnieuw en dat betekent vertraging”, erkent De Groot. “Je kunt wel een akkoord sluiten maar je moet helaas constateren dat er nul is gepresteerd.”

Het D66-Kamerlid denkt niet dat zijn oproep gehoor zal krijgen. “Ik denk dat de minister hiermee weg zal komen. Dat is frustrerend, want ik denk dat de boeren er niets aan hebben.”

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie