Naar homepage
Sport

Pogačar wint vier seconden op Roglic, Bernal verliest veel tijd

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pogačar wint vier seconden op Roglic, Bernal verliest veel tijd

In de witte trui heeft Tadej Pogačar vier seconden teruggewonnen op klassementsleider Primoz Roglic. De ploeg van Roglic nam de hele dag het kopwerk in handen in het peloton. Onder leiding van Wout van Aert loste Egan Bernal al vroeg op de slotklim, de Grand Colombier.

Op de puist in de Jura van de hoogste categorie was de streep getrokken. Het was niet de enige uitdaging van de dag, met eerst twee beklimmingen van de eerste categorie waren er drie monsterklimmen achter elkaar. Simon Geschke, Pierre Rolland, Jesús Herrada en Michael Gogl maakten de wedstrijd van voren. Zij behaalden de bergpunten op Montée de la Selle de Fromentel en de Col de la Biche. Vlak voor het ingaan van de slotklim werden zij door het beulswerk van Jumbo-Visma ingelopen.

Van Aert voerde het tempo zo op dat de Colombiaanse kanshebbers Bernal en Nairo Quintana moesten lossen. Bernal verloor aan de met meer dan zeven minuten op de eerste groep. Zijn landgenoot van Arkea Samsic beperkte het verlies tot 3.50 minuten. De rest van de kopmannen bleef bij elkaar, op Adam Yates na die zeven kilometer voor het einde nog even probeerde te demarreren. Tom Dumoulin hield de groep bij elkaar tot Roglic uit zijn hok kwam in de laatste kilometer. Hij werd door Pogačar en Richie Porte tot de orde geroepen.

Boni's

In de sprint bergop toonde Pogačar zijn sterke benen. Hij eindigde voor Roglic en pakte zodoende tien extra bonifactieseconden ten opzichte van zes voor de renner van Jumbo-Visma. Porte werd derde in de daguitslag. Rigoberto Uran (vandaag negende) klom in het algemeen klassement op naar de laatste podiumplaats achter de Slovenen.

Roglic gaat de laatste Tourweek in met de gele trui om de schouders. Maar Pogačar heeft slechts een achterstand van veertig seconden. Maandag is er een rustdag in de Tour de France.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie