Sport
NOS

Mathieu van der Poel wereldkampioen: rijdt Van Aert voorbij en ziet hem niet meer terug

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mathieu van der Poel wereldkampioen: rijdt Van Aert voorbij en ziet hem niet meer terug

Voor de vierde keer is Mathieu van der Poel wereldkampioen in het veld geworden. Op het strand van het Belgische Oostende had de Nederlander zoals verwacht het meest te vrezen van Wout van Aert, die voortvarend van start ging, maar teruggeworpen werd na een lekke band.

Van Aert kondigde het al aan. Hij ging als een komeet van start. De renner van Jumbo-Visma, voor het laatst wereldkampioen in 2018 in Valkenburg, reed als eerste het strand op. Het water kwam zo ver het strand op, dat het er bijna op leek dat de crossers in zee verdwenen. Van der Poel had in de eerste rondes echt moeite om het wiel van Van Aert te houden. Hij nam daardoor zo veel risico dat hij foutjes ging maken. Van der Poel vloog over zijn stuur heen bij een listig bochtje. Ook daarna slipte hij nog regelmatig weg.

Materiaalpech

De wedstrijd kenterde toen Van Aert lek reed. Hij moest nog een halve ronde tot de wisselpost, waardoor zijn directe concurrent snel naderde. Vlak voor de finishlijn ging Van der Poel hem voorbij. Na zijn wissel van fiets kon de Belg niet meer in het ritme van daarvoor komen. Het verschil tussen de nummer een en twee werd groter en groter. Na acht ronden was dat uiteindelijk 37 seconden. Achter de grootmachten van het veldrijden reed Toon Aerts naar de derde plaats.

Van der Poel is nu drie keer op een rij wereldkampioen geworden. Volgend jaar staat het WK gepland in het Amerikaanse Fayetteville.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie